Тінь Тігіпка на фармринку
15.10.2012   //  

Один із гравців фармацевтичного ринку переживає мабуть найкращий момент життя. «Альба-Україна» почала заробляти сотні мільйонів з бюджету, а її представника з подачі Тігіпка включила на прохідне місце в виборчому списку сама Партія Регіонів.

Мова йде про Володимира Дудку з ПрАТ «Альба Україна». І саме його поява у виборчому списку Партії регіонів (35 місце) дозволила додати ще трохи світла до ринку державних замовлень у сфері медицини.

Річ у тім, що минулого року в Міністерства охорони здоров’я досить несподівано з’явився новий улюбленець – «Альба Україна». Як видно з діаграми фірма жила на ринку держзамовлень досить посередньо – і наприкінці «помаранчевого» режиму, і в перший рік «біло-блакитних», виграючи тендери на рівні півсотні мільйонів на рік.

Однак в 2011 році ситуація радикально змінилась: на вулиці «Альби» перекинулась вантажівка з підрядами – 177 млн грн. і відразу 7-е місце серед усіх улюбленців долі на ринку фармацевтичних та медичних держзамовлень.

Тоді «Наші Гроші» вперше звернули увагу на цю компанію. Однак її власники отаборились на туманному Альбіоні, потім переїхали в Кіпр, ще більш туманний з точки зору прозорості власності. Відтак доводилось вдовольнятись розповідями джерел на фармринку та в МОЗ, які вважали успіхи фірми просто здатністю і спроможністю бізнесменів до приватно-державного партнерства.

Але нещодавно виявилось, що це трохи не так. Або не зовсім так.

У виборчому списку ПР з’явився Володимир Дудка, представлений як комерційний директор «Альби-Україна». Подлубавшись в архівах, ми з’ясували, що він є одним із чотирьох перших засновників фірми в 1995 році – разом з Володимиром Чумелем, Романом Єфіменком та Володимиром Джусом. Тобто, Дудка є одним із праотців компанії, яка чомусь лише зараз відчула справжній смак державних підрядів.

Карма змінилась в 2010 році. Тоді Володимир Дудка ввійшов в бюро Київської облорганізації «Сильної України» Сергія Тігіпка, який тільки-но отримав посаду віце-прем’єра в уряді Азарова. Водночас «Альба» почала з кожним місяцем додавати на ринку держзамовлень, заробивши в 2010 році на 9 мільйонів більше у порівнянні з минулим роком. Приріст з точки зору всього ринку був незначний, бо там щорічно розподіляється близько 5 млрд грн. Та й для самої «Альби», яка в 2008 році мала виручку на рівні 2 млрд грн. цей приріст був мабуть не дуже помітним.

Проте покращення тільки починалось. Вже в 2011 році «Альба» мала 177 млн грн. на державних тендерах, втричі перевершивши досягнення минулого року. А цього року успіх буде ще більшим. Бо станом на 1 жовтня фірма виграла тендери вже на 244 млн грн. І до кінця року ще є цілий квартал, а відтак є всі можливості ввійти до трійки лідерів ринку держзамовлень. А такі цифри вже є суттєвими для балансу будь-якої компанії України. Та й не кожній фірмі так щастить, що саме коли вона здійснює бізнесовий прорив, Тігіпко вирішує конвертувати свою партію у квоту в прохідній частині списку Партії регіонів. І це виносить, а точніше заносить представника компанії до елітного клубу недоторканих лобістів.

Блог від: Юрій Ніколов, “Наші Гроші”