Людям Медведчука дали 131 мільйон на тролейбус в Бровари
08.10.2012   //  

Відділ капітального будівництва Броварської міськради Київської області 4 жовтня уклав угоду з ПАТ «Південьзахідшляхбуд» на будівництво тролейбусної лінії Бровари-Київ вартістю 131,5 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено роботи по першій та другій черги будівництва тролейбусної лінії. Які саме роботи замовлено на цьому тендері невідомо, оскільки технічної документації на сайті «ВДЗ» не опубліковано. Так само немає і обґрунтування застосування неконкурентної процедури «закупівля в одного учасника», за якою проведено тендер. Відтак жодних пояснень, чому для виконання робіт обрано саме «Південьзахідшляхбуд» також немає.

Будівництво фінансується з державного бюджету і має бути завершене до кінця цього року.

Техніко-економічне обґрунтування будівництва тролейбусної лінії з Броварів до Києва Кабінет міністрів схвалив 12 вересня. Загалом проект оцінили в 528,51 млн. грн. З них 315,36 млн грн. планували витратити на монтажно-будівельні роботи, 97,93 млн грн. – на устаткування. Вартість перших двох черг будівництва тоді оцінили в 320,96 млн грн., тобто в два з половиною рази більше, ніж виділили на тендері. Завершити лінію розраховують впродовж 2,5 років.

82% акцій ПАТ «Південьзахідшляхбуд» належить ТОВ «Альфадорбуд», ще 14% – ПАТ «Золоті ворота». Засновником ТОВ «Альфадорбуд» є віце-президент «Золотих воріт» Віктор Ящук. Він очолював Буштинський лісокомбінат в Закарпатській області, коли регіон знаходився під впливом СДПУ(о) Віктора Медведчука. Очолює корпорацію «Золоті Ворота» Сергій Самусєв. Він був радником Віктора Медведчука, коли той займав посаду першого заступника голови Верховної ради в 2000 – 2001 роках.

За останні чотири роки «Південьзахідшляхбуд» отримало державні підряди на ремонт доріг вартістю 2,25 млрд грн. Найбільшим був підряд на будівництво дороги Київ – Харків – Довжанський в обхід м.Валки (Харківська область). Ділянка довжиною 11,7 км коштувала 850 млн грн., або $9 млн за один кілометр дороги.

Нагадаємо, наприкінці вересня інша компанія з корпорації «Золоті ворота» – ПАТ «Будівельне управління № 813» – отримала підряд на реконструкцію споруд Бортницької станції аерації м.Києва вартістю 318,96 млн грн. Загалом «Будівельне управління №813» з 2008 року отримало підряди на 1,15 млрд грн. Найбільшими були замовлення по будівництву в аеропорту Харкова (242 млн грн.), капремонту 50 кілометрів дороги Київ – Ковель – Ягодин (573 млн грн.).