Реставрацію Домініканського монастиря у Жовкві оцінили дешевше, ніж торік
04.10.2012   //  

Комунальне підприємство Львівської облради «Управління капітального будівництва» 26 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Мегабудмакс»  на ремонт і реставрацію Домініканського монастиря у м. Жовква. Вартість угоди склала 11,99 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Заплановані реставрація фасадів, заміна перекриття горища та відтворення північно-західної башти. Дах покриють оцинкованим залізом, віконні та дверні блоки поставлять нові дубові, реставрують ліпнину та пілястри, перефарбують стіни. Прилеглу територію вимостять бруківкою та плитами, засіють газон і висадять дерева. Також встановлять нову ковану металеву браму.

Ремонт і реставрація здійснюються за кошти державного та обласного бюджетів. Завершити роботи повинні до кінця наступного року.

У грудні 2011 р. Львівська облрада вже замовляла реставрацію монастиря. Відповідний договір вартістю 15 млн грн. уклали з КБП «Львівінвестбуд», однак угоду розірвали через брак фінансування.

Домініканський монастир – пам’ятка архітектури національного значення (ох. № 387). Першу дерев’яну церкву на цьому місці звели в ІІ пол. XVI, однак три рази церква згорала, тож вчетверте її побудували вже з каменю. Так в 1653—1655 році на кошти польської шляхтянки русинського походження Теофілії Собеської було збудовано ранньобароковий костел за моделлю неапольських храмів. За радянських часів у приміщенні храму розташовували казарми, конюшні та склад. Тепер там знаходиться храм Святого великомученика Йосафата Львівській архієпархії Греко-Католицької Церкви.