Фірма не Клюєва сплила в тендерах «Укренерго» – відомо вже про 283 мільйони (додано)
03.10.2012   //  

ДП «НЕК «Укренерго» 13 липня за результатами тендерів уклала низку угод на проектувальні та будівельно-монтажні роботи по лініям електропередач на Західній Україні, під Києвом, а також в Запорізькій і Донецькій областях на загальну суму 168,61 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Спецвипуск «ВДЗ» №84/5, в якому було опубліковано дані про ці тендери, з’явився на сайті «Віснику» після журналістського звернення до Мінекономіки з проханням пояснити причину відсутності кількох спецвипусків. В міністерстві пояснили проблему технічними збоями і інформація була оприлюднена.

ТОВ «Зв’язоктехсервіс» отримає 30,48 млн грн. на проектування об’єкта будівництва «ПЛ 330 кВ Луцьк північна – Тернопільська з реконструкцією ПС 330 кВ «Луцьк північна» та ПС 330 кВ «Тернопільська».

Компанія «Зв’язоктехсервіс» має засновниками Олега Семенко, ТОВ «Енерговугіллявидобування» і ТОВ «Де Санктіс-Інвест». Остання компанія пов’язана з ліхтенштейнською компанією «P&A corporate trust».Цей траст в свою чергу має стосунок до групи «Актів Солар», що займається будівництвом сонячних електростанцій на півдні України. “Актив-Солар” в ЗМІ пов’язують з сім’єю секретаря РНБОУ Андрія Клюєва. Разом з тим австрійський бізнесмен Крістіан Дріс (Christian Dries) заявив, що сам він є власником контрольного пакету акцій Activ Solar, а також низки других фірм, в тому числі  Diamond Aircraft Industries GmbH, літаки якої нещодавно придбав Національний авіаційний університет (Київ). За словами австрійця, українські чиновники не є співвласниками “Актів Солару”. Хоча саме в цій компанії працював директором зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, а син Андрія Клюєва Богдан відомий як менеджер по розвитку в Activ Solar LLC (Ukraine) (докладніше про схему контролю тут).

Директором «Де Санктіс-Інвесту» є Гліб Лєшков. Він займав керівні посади в компаніях з будівельної групи «Розвиток», пов’язаної з сином прем’єр-міністра Олексієм Азаровим.

«Зв’язоктехсервіс» почав вигравати державні тендери в квітні 2011 року. З того часу в «ВДЗ» опубліковано дані про підряди фірми на суму 283,45 млн грн.

Ще в одному тендері «Зв’язоктехсервіс» був єдиним конкурентом ТОВ «ЕО «ПроектМонтажНаладка», яке отримала підряд вартістю 25,00 млн грн. на  встановлення другого автотрансформатора 750 кВ на ПС 750 кВ «Київська» зі спорудженням заходів ПЛ 330 кВ. Засновниками «ПроектМонтажНаладки» зі статуним капіталом 75 тис грн. є одесити Петро Загоруйко і Леонтій Коваль.

ТОВ «Нафтогазресурс» отримає 91,96 млн грн. за виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт з постачанням обладнання за проектом «Приєднання другої ПЛ 330 кВ на ПС «Мирна» (м.Маріуполь, Донецька обл.).

Від моменту створення фірми в 2000 року до складу засновників входив киянин Олександр Годинчук. При цьому фірма зрідка отримувала незначні підряди в системі «Нафтогазу». Влітку 2011 року співзасновником фірми стало ТОВ «Українська Індустріальна Інвестиційна Група» (Краматорськ Донецької обл.) Юрія Горбуненка і Ігоря Косарєва. Після цього «Нафтогазресурс» почав регулярно вигравати тендери в системі «Укренерго» і збільшив свою присутність в тендерах «Нафтогазу». Загалом компанія з літа 2011 року виграла тендери на 127,15 млн грн.

Ще 21,17 млн грн. отримає ТОВ «СПМК-32 «Кримелектроводмонтаж» за реконструкцію ділянки опор №№ 74-95 ПЛ 330 кВ «Запорізька 750 – Запорізька 330» довжиною 7,004 км. Засновниками цієї фірми є мешканці Сімферополя Михайло Кріпак, Сергій Прискока, киянин Юрій Данчук та ПАТ КП «Укренергомонтаж». Найбільші підряди «Кримелектроводмонтаж» почав отримувати з середини 2010 року, вигравши з того часу тендери на 158,72 млн грн.