15% українського сланцевого газу потрапить до фірми, що заробила за рік 75 000 доларів
17.09.2012   //  

ТОВ «СПК-Геосервіс», що отримала 10%  власності у проектах по сланцевому газу разом із «Надрами України», Shell і Chevron, заробила минулого року лише 648 000 грн прибутку. Про це в «Forbes-Україна» пише Олександр Акименко.

Компанія, із статутним фондом 53 000 грн, яка виграла конкурс «Надр України» у структур ТНК-BP і Віктора Пінчука, не розголошує про свій майбутній фінансовий вклад в один з найбільших проектів України.

«Я не думаю, що таких сум буде достатньо навіть для виплати зарплати висококваліфікованим геологам. Не буду порівнювати з пропозицією від ТНК-ВР, але виникають питання щодо критеріїв, за якими ця компанія була вибрана»,-  вважає президент ТНК-BP Володимир Жмак.

Нагадаємо, що Shell, зобов’язався вкласти в розвідку Юзівської площі $ 200 млн (у перспективі $ 600 млн), не рахуючи одноразового бонусу державі в $ 400 млн. Якщо газ знайдуть, буде вкладено $ 3,5 млрд.
Chevron вкладе в пошуки на Олеській площі 1,3 млрд гривень, а ще до 25 млрд гривень – в разі виявлення газу.

ТОВ «СПК-Геосервіс» отримає по 10% в компаніях, що займаються Юзівською і Олеською площами, а також 60% у компанії «Надра шельф», що розроблятиме Скіфську ділянку.

 

 

Разом із тим  договір про розподіл продукції ще не підписано. Як повідомили «Економічній правді» у Державній службі геології та надр, частка закордонного інвестора становитиме 70%, державна –  «не менш як 15 відсотків загального обсягу такої продукції по Олеській ділянці та 16,5 відсотка по Юзівській ділянці”.

«Куди йдуть ще 15% і 13,5% відповідно у Держгеонадрах не уточнили»,- пише видання.

Раніше заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова написала президенту України Віктору Януковичу доповідну, у якій просила виключити «СПК-Геосервіс» із числа учасників проекту. Щоправда, згодом, на прес-конференції вона повідомила, що їй пояснили доцільність такої компанії.

«Forbes-Україна» пише також про те, що директором СПК-Геосервіс є Оксана Маноха, яка колись працювала в «Чорноморнафтогазі» (стала директором лише у цьому році – «НГ») , а «Надра-Олеська» очолив Максим Шишлов, бізнес-слід якого тягнеться до «Танталіту» –  компанії, що володіє «Межигір’ям».

Що ж до офіційних засновників «СПК-геосервіс» – геологів Сергія Стовби, Ігоря Попадюка і Оксани Хрящевської – то джерело видання називає їх фіктивними.

«Не будьте наївні, на етапі виграшу тендеру тих людей, які формально значаться в засновниках компанії «СПК-Геосервіс», там вже не стало.  Компанія такого рівня в принципі не може увійти в таке партнерство зі світовими нафтовими гігантами »,- сказало виданню джерело, близьке до Мінекології та природних ресурсів.