Долар по 8.20. Невдобно якось получилось
13.09.2012   //  

Так виглядає, що всі вже знають, чому тиждень тому скаконув долар. Тут вилізли кумедні деталі цієї операції «Ы». Важко не поділитись.

Але спершу два слова про те, як воно було. Нагадаємо, що віднедавна НБУ грається в гру «Допоможи товаришу».  Гра двоходова: спочатку Нацбанк роздає мільярди друзям під 7.5% річних, а друзі позичають ті самі гроші тій самій державі під 14%  (купуючи ОВДП).

Черговий «дружній транш» склав 3.8 млрд. грн. Роль друзів зіграли три банки (які неясно – державна таємниця). Тільки цього разу Нацбанк купувати ОВДП не змусив. Ясна річ, що ті, радісно повискуючи, побігли конвертувати халявну гривню в долари. Влили, так би мовити, фінансовий ресурс в економіку. Тільки не нашу.

Доларів на ринку стало менше, маленькі банки зрозуміли, що «от воно й почалося», ну і понеслось… «Козлами, що заважають нам жити» були призначені саме маленькі банки, які першими змінили в обмінниках курс. Друзів – не рухали.

А тепер про кумедні деталі. Тижневик «Бізнес» розповів, як роздавали ці 3.8 млрд.

  1. Інформація про проведення тендеру серед банків з’явилась пізно ввечері, а заявку треба було подати вже наступного дня. В 10.00;
  2. Деякі банки встигли подати заявки, але їхні документи завернули;
  3. Логіка тендеру полягала в тому, що виграти повинні були банки, що запропонують найвищу кредитну ставку. «Я знаю учасників, що пропонували набагато більше 7.5%  річних, однак грошей вони не отримали»,- сказав виданню один із банкірів.
  4. Мудра фраза директора департаменту НБУ Сергія Корабліна: «У понеділок ці гроші були видані, а у вівторок частина з них виявилась на валютному ринку. Ми цього очікували, хоча, звичайно, щоби всі гроші пішли в економіку».

Очікували.. Звичайно… Після  того, як ринок підірвався, НБУ почав гасити пожежу. За оцінками банківських аналітиків, щоби збити ажіотаж, Нацбанк продав 500 мільйонів доларів. Тобто таку саму суму, яку позичив трьом щасливчикам.

Коротше говорячи, Національний банк взагалі не мав наміру розхитувати гривню. Займався собі тихо заробітчанством за стандартною схемою. Просто цього разу грошей захотілось урвати трошки більше.  

І боятись було нічого: до цього часу ні прокуратура, ні Рахункова палата, ні інші уповноважені органи Нацбанк за схему не кривдили. Не помітили вони нічого і на цей раз. Несподівано проявилась інша проблема.

Виявилось, що окрім юридичних законів існують ще якісь, невідомі Нацбанку – економічні. От вони і загнали ситуацію в кризу. Хто придумав ці закони – незрозуміло. Але знайти цього мерзотника треба обов’язково.  Бо через нього, падлюку, зменшився валютний запас країни, Партія Рідна втратила кілька процентів голосів, а люди стали знову нервувати. Так що знайти і посадити. Років на сім. І не тільки тому, що «перед хлопцями невдобно», а ще й того, що хлопці такі тепер пішли, що голови можуть повідривати.

Блог від: Олексій Шалайський