Стабфонд замовив зерна вже на чверть мільярда і підняв ціни до ринкового рівня
10.09.2012   //  

КП «Регіональний стабілізаційний фонд» Дніпропетровської облради 3 вересня за результатами тендеру уклав з ДП «Регіональний стабілізаційний фонд» угоду на постачання 50 тис т зерна на 89,25 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Це вже третя угода комунального підприємства на придбання зерна з кінця липня, яке контрактувало зерно однаковими партіями по 50 тис тон. В липні ціна закупівлі становила 78,75 млн грн., в серпні – 83,75 млн грн. і зараз ще на 5,5 млн грн. дорожче. Відтак загалом замовлено зерна на 251,75 млн грн.

Середня ціна зерна при цьому підвищена з 1575 до 1785 грн./т, що знаходиться на рівні ринкових цін. Під час проведення першої закупівлі фермери жалілись, що чиновники змушують їх здавати до регіонального фонду третину вирощеного врожаю за цінами значно нижчими від ринкових. Тим, хто відмовлявся від збиткових оборудок, виписували штрафи. Аналогічні дані находили з Черкаської області.

Програма «Регіональний стабілізаційний фонд» реалізується в Дніпропетровській області для недопущення підняття цін на хлібобулочні вироби. Комунальне підприємство «Регіональний стабілізаційний фонд», зареєстроване 15 травня, має формувати резерв продовольчого зерна для області. Також «Регіональний стабілізаційний фонд» в серпні взяв кредит на 50 млн грн. у ПАТ «Банк «Камбіо». Основними акціонером ПАТ «Банк «Кабімо» є Андрій Чебаненко, відомий як директор енергетичних програм ТОВ «Метінвест холдинг» Ріната Ахметова. Кредит у банку Чабаненка тоді взяли по безпрецедентно високій ставці – 24%.