Валютну паніку з подачі Нацбанка розкачали «шолопаї». Покарано крайніх (додано)
07.09.2012   //  

Нацбанк виявився в числі винних у стрибку курсу долара, який стався на цьому тижні. Частина виданих їм коштів річного рефінансування була направлена ​​кредитними установами на міжбанк для валютних спекуляцій. Про це пише Олена Губарь в газеті «КоммерсантЪ-Украина».

У Нацбанку визнали, що спровокували коливання курсу національної валюти, видавши банкам річне рефінансування. «31 серпня НБУ провів перший тендер на видачу довгострокового рефінансування на рік – на 3,8 млрд грн. У понеділок ці гроші були видані, а у вівторок частина цих коштів опинилася на валютному ринку. Ми цього чекали, хоча, звичайно, хотіли, щоб всі гроші пішли в економіку», – сказав директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін.

Учасниками тендеру були всього три банки, які отримали 3,825 млрд грн. на 358 днів під 7,5% річних. Їх назви не розголошуються з міркувань банківської таємниці.

Усвідомивши наявність спекулятивних наслідків від видачі довгострокових ресурсів, у Нацбанку проте не планують відмовлятися від них і повертатися до практики видачі коштів на термін до 90 днів. «Якщо ми будемо бачити потреба банків у довгому ресурсі, Нацбанк буде уважно підходити до видачі довгострокового рефінансування», – говорить заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк.

Рада Нацбанку, що відбулась в середу, також рекомендувала регулятору видавати установам кошти на рік. «Банки заявляють, що у них немає ліквідності, але в сім’ї не без виродка. Як тільки гроші з’являються, обов’язково якийсь шолопай заганяє їх не туди, куди треба. Декілька банків відразу вийшли на міжбанк, але спекулянтам добре дадуть по руках», – пообіцяв учора глава ради НБУ Ігор Прасолов.

Порушення на валютному ринку були, визнають банкіри. «Ми зверталися в Нацбанк, але грошей нам не дали. Коли почався ажіотаж, ми залишили курс продажу долара на рівні 8,16 грн, тому у нас вимели з кас $6 млн. Деякі банки виставляли односторонні котирування: продавали валюту, але не купували по високими цінам», – говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.

Експерти вважають, що видача довгострокового фінансування залишається єдиною можливістю уникнути гострої кризи ліквідності. Однак центробанку слід зменшити ризики валютних спекуляцій.

«Депозити зараз зашкалюють за 20%, тому підприємства змушені брати дуже дорогі кредити. Наприкінці року тримати банки на голодному пайку не можна, тому НБУ вирішив видавати довгий ресурс, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Одна з можливостей уберегтися від спекуляцій – видавати цільове рефінансування. Якщо НБУ дає 1 млрд грн., то банк зобов’язаний збільшити кредитний портфель на 1 млрд грн.».

Пізніше Олексій Комаха в “Forbes.ua” повідомив, що Нацбанк покарав пять приватних банків, в яких минулого тижня був найбільший курс долара: «Креді Агріколь», «Platinum Bank», банк «Національні інвестиції», банк «Преміум» та «Регіон банк». Разом з тим, джерело в НБУ повідомило, що майже всі кредити рефінансування одержали три держбанки, які також брали участь у спекулятивних угодах. Але регулятор утримався від санкцій проти цих банків. «Вводити санкції проти держбанків, які працюють як філії НБУ, було б нерозумно», – говорить чиновник з Нацбанку.