Приватна фірма голови Нацгенства по Євро-2012 претендує на 3 мільярди нацпроекту «Якісна вода»
06.09.2012   //  

Володимир Георгієвич Ковалевський

Головним натхненником проекту «Якісна вода» виступає ПП «Р.В.Ц.», яке продає артезіанську воду під торговою маркою «Ключ здоровья». До складу засновників цієї фірми входить Володимир Ковалевський, директор Нацагентства з питань Євро-2012 та  реалізації інфраструктурних проектів. Про це пише Тетяно Ніколаєнко в «Українській правді».

Національний проект «Якісна вода» передбачає розміщення автоматів по продажу артезіанської води у 15 містах: Алчевську, Дніпропетровську, Харкові, Херсоні, Києві, Луганську, Луцьку, Маріуполі, Миколаєві, Одесі, Рівному, Тернополі, Вінниці, Запоріжжі, Житомирі. Попередня вартість води з водоматів має скласти 40 копійок за літр.

Загальний обсяг інвестицій, необхідних для впровадження проекту становить 3 мільярди гривень. Частка витрат за рахунок державного бюджету – до 35%.

Натхненником нацпроекту є донецька компанія «Р.В.Ц.». Представник фірми депутат Донецької облради Микола Доноха є консультантом нацпроекту.

Ковалевському з кінця 2010 року належить 30% статутного капіталу ПП «Р.В.Ц.», в який він ввійшов після призначення з подачі віце-премєра Бориса Колеснікова директором Нацагентства. Раніше Ковалевський працював в структурах ФК «Шахтар» Ріната Ахметова. Його партнеркою в «РВЦ» виступає Аліна Доноха – багаторічна власниця фірми, що займається  продажем питної води в Донецькій області.

Проект почав реалізовуватись Держагентством з питань інвестицій Владислав Каськіва в 2011 році. На початку 2012 року за 436 тис євро  розробку бізнес-плану «Якісної води»  було замовлено німецькій фірмі «Eco-Holz Vertriebs GmbH» (ТОВ «Еко-Гольц Фертрібс ГмбХ»), пов’язаній з російськими торгівцями деревиною.

Кілька років тому росіяни мали великий скандал через програму очистки питної води. «Чиста вода» – це був партійний проект «Єдиної Росії», ініційований тодішнім спікером Держдуми Борисом Гризловим на з’їзді партії 2 грудня 2006 року. З 2008 ця програма перетворилася на державну з кошторисом 20 мільярдів рублів на рік.

Переможцем конкурсів «Єдиної Росії» за програмою «Чиста вода» став такий собі професор Петрик, який начебто винайшов нанофільтри для води. Ці фільтри масово використовувалися в федеральній програмі, поки не з’ясувалося, що ніякої користі від них немає. Що фільтри лише руйнували структуру води, і замість «Живої води», як було написано на пляшці, виходила мертва. В Росії вибухнув шалений скандал.

Гризлова звинуватили у тому, що він мав спільний бізнес з Петриком і відмивав таким чином бюджетні кошти. В Держдумі навіть створили слідчу комісію з цього приводу. Після перевірки Роспотребнадзора з’ясувалося, що воду після фільтрів Петрика пити можна, але ніяких наночасток у ній немає. Програму після того передали «Російському водному товариству».