Міліціонерам знову ні в кого брати паспорти окрім ЄДАПСу, який заробив вже більше мільярда
06.09.2012   //  

Міністерство внутрішніх справ України 30 серпня уклало угоду з консорціумом «ЄДАПС» на постачання до кінця року паспортів громадянина України для виїзду за кордон на суму 4,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено 29,5 тисяч закордонних паспортів, які виготовляються протягом 30 днів, вартістю 120 грн. По такій же ціні придбано 300 зразків бланка закордонного паспорта. Ще 1570 паспортів, які виготовляється протягом 10 днів, придбано по 270 грн. По таким же цінам МВС замовляло ЄДАПСУ паспорти в квітні, тоді замовлення 716 тис паспортів коштувало 100,09 млн грн.

Нинішні торги як і попередні проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». МВС знову пояснило це тим, що окрім ЄДАПСу в Україні більше нікому виготовляти введені в липні 2007 року закордонні паспорти з полікарбонатною сторінкою.

«На сьогодні Державними підприємствами «Поліграфічний комбінат «Україна», „Київська офсетна фабрика” та Банкнотно-монетним двором НБУ надано інформацію про відсутність технічної і технологічної можливості  виготовляти бланки паспорта у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 № 858», – йдеться в обґрунтуванні.

Нагадаємо, в 2011 році МВС замовляло ЄДАПСУ полікарбонатні сторінки по 150 грн. Тоді народний депутат Геннадій Москаль заявив про завищені ціні на паспорти консорціуму.

«Вартість одного чистого бланку паспорта з усіма формами захисту, які пройшли сертифікацію в ІКАО, в різних країнах складає від $2 до $2,5. Що ж до вартості полікарбонатної плівки, яка використовується в Україні для нанесення інформації та фото на закордонні паспорти, то вона складає, в залежності від фірми виробника, з доставкою в Україну та сплатою всіх необхідних платежів, від чотирьох до шести євро. Таким чином, якщо б Україна закуповувала чисті бланки із захисною полікарбонатною плівкою за кордоном, один паспорт обходився б їй у 78,5, а не в 150 гривень бюджетних коштів.», – повідомив Москаль.

З початку 2011 року ЄДАПС отримав замовлення МВС на виготовлення паспортів на суму 1,11 млрд грн.