У луганські школи закуповують зняті з виробництва комп’ютери. Ще й переплачують вдвічі?
05.09.2012   //  

Управління освіти і науки Луганської облдержадміністрації 27 серпня уклало договір з ПрАТ «Інком» на придбання техніки та послуги з її встановлення та налагодження на загальну суму 1,16 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Техніку мають закупити за кошти обласного бюджету в рамках Регіональної цільової програми створення єдиного інформаційного простору мережі шкільних бібліотек Луганської області на 2011-2015 р.р. Які саме заклади освіти отримають ґаджети у конкурсній документації не вказано.

Загалом 756 тис грн. витратять на саму техніку і ще 409 тис грн. на монтаж шкільного інформаційно-ресурсного центру – налаштування маршрутизаторів, доступу до Інтернету, інсталяції програмного забезпечення на ПК, тощо.

Планується придбати три види товарів, договірні ціни на котрі суттєво вищі за ціни в роздрібних мережах.

Тонкий клієнт у комплекті на базі PrimePC Tini (75 шт.), який виконує функції процесора, планують закупити по 8 194 грн. за комплект. Прилад моделі Tini уже знятий з виробництва, хоча пошук його по роздрібним мережам досі розпізнає ґаджет по ціні 2 486 грн.

В комплект до тонкого клієнта зазвичай входять монітор (стандартні з діагоналлю 20 дюймів коштують від 900 грн.), клавіатура й миша (комплект можна придбати від 100 грн.). З врахуванням цих складових вартість комплекту може становити близько 3,5 тис грн, що вдвічі дешевше від тендерної ціни Луганського управління освіти.

Багатофункціональний пристрій Samsung SCX-3400 (25 шт.) обійдеться у 2 153 грн. за штуку. В роздрібних мережах такий принтер-сканер коштує в середньому 1300 грн., тобто на третину дешевше договірної ціни.

Бездротовий маршрутизатор з вбудованим комутатором на чотири порти 10/100 BaseTX D-link DIR (25 шт.) збираються купити по 3 501 грн. за один пристрій. Загалом роутери D-link DIR з такими характеристиками коштують в роздрібних магазинах залежно від швидкості з’єднання від 200 до 1850 гривень, тобто як мінімум в 1,5-15 разів дешевше.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника, яку аргументовано потребою в уніфікації обладнання, оскільки ПрАТ «Інформаційні комп’ютерні системи» уже постачав обладнання для луганських шкіл в рамках аналогічної програми в 2008-2010 роках.

З урахуванням цієї закупівлі, з 2008 року обласне управління освіти закупило в «Інкома» однакових наборів техніки на загальну суму 4,77 млн грн. Уже в 2010 році місцеві ЗМІ повідомляли про те, що закупівля поводиться за завищеною ціною.