Попов купив у Порошенка пафосні трамваї з кондиціонерами та відеокамерами за 64 мільйони
29.08.2012   //  

КП «Київпастранс» 22 серпня уклало за результатом тендеру угоду з ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна Компанія «Богдан Моторс» на постачання вагонів на загальну суму 63,80 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Компанія має до кінця року поставити чотири трисекційні трамвайні вагони по 15,95 млн грн. Один трамвай розраховано на 60 місць для сидіння і загалом може вмістити щонайменше 225 пасажирів. Також кожен вагон обладнано рампою для заїзду та спеціальним місцем для пасажирів на інвалідних кріслах, кондиціонерами, системою відеонаглядом (8 камер) й акумулятором, який дозволить трамваю у разі знеструмлення їздити ще впродовж години.

Пропозиція фірми «Богдана» не була найнижчою на конкурсних торгах. Окрім неї та «Київського заводу електротранспорту» (чия пропозиція відрізнялася від «Богдана» лише на 200 тис грн.), в конкурсі також брало участь ТОВ «Доутранс». Дніпропетровська фірма пропонувала вагони за 58,31 млн грн. Однак з невідомих причин переможцем було обрано дорожчу на 5,8 млн грн. пропозицію заводу «Богдан Моторс».

При цьому «Доутранс» вказував «Київпастрансу» на дискримінаційні умови. На думку компанії, «лише трамвайні вагони марки 84300М ВАТ «Белкомунмаш»  є трисекційними, довжиною понад 25 метрів, з долею низького рівня підлоги понад 75%, з трьома візками (два моторних та один підтримуючий)». Тобто вимоги «Кївпастранса» виписані під одного учасника. Однак цю вимогу замовник не задовольнив, посилаючись на те, що таким умовам відповідають також вагони виробництва російських та німецьких фірм.

Нагадаємо, на початку цього року «Київпастранс» і корпорація «Богдан» підписали меморандум про співробітництво в рамках програми «Київський трамвай». Для цього був створений консорціум, до якого увійшли окрім «Богдану» білоруський виробник міського транспорту «Белкомунмаш» і компанія «Росукрелпром».

КП «Київпастранс» уперше купує трамваї «Автоскладального заводу №1», до того постійним постачальником «Київпастрансу» був  ЗАТ «Київський завод електротранспорту». З урахуванням цієї закупівлі Київ від початку року придбав 13 трамваїв на суму 112,51 млн грн.

Компанія «Богдан Моторс» входить в групу підприємств Петра Порошенка, який в березні  очолив Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.