Сашко Янукович підсадив на кредитну голку маріупольських комунальників і постачальників харчів для ДУСі
22.08.2012   //  

ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку» Олександра Януковича на початку серпня виграв два тендери на надання однорічних кредитів підприємствам на загальну суму 8,50 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

КП «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Донецької області взяло відновлювально кредитну лінію у розмірі 1,50 млн грн. і кредит у формі овердрафту у розмірі 1,00 млн грн. Вартість обслуговування кредитів становить 0,45 млн грн., що відповідає 18% річних. Другим учасником тендеру був державний «Укрексімбанк», який пропонував кредит майже під 23%. Минулого року маріупольське підприємство також брало кредит у «ВБР» у розмірі 4 млн грн. Тоді відсоткова ставка становила 16,3% річних.

Сільськогосподарське ДП «Чайка», яке є постачальником харчів для Державного управління справами, отримало у «Всеукраїнського банку розвитку» 6,00 млн грн. під 15,75% річних. Вартість обслуговування кредиту становила 0,95 млн грн.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі, оскільки держпідприємство вже двічі намагалось провести відкриті торги, однак не набиралось достатньої кількості учасників. Тому держпідприємство звернулось до «Всеукраїнського банкк розвитку», «Промінвестбанку», «Укргазбанку», «Ерсте Банку» і «Райффайзен банк Аваль» з проханням взяти участь в конкурсі. Відгукнувся лише банк Януковича.

Необхідність у залученні кредиту у державного постачальника харчів для президентських столових виникла через нестачу коштів на виплату заробітної плати та відрахувань до бюджету, а також кредиторську заборгованість, необхідність виплат лізингових платежів, потребу в грошах для обробітки угідь (весь текст обґрунтування нижче).

В 2012 році «Всеукраїнський Банк Розвитку» сина президента України виграв тендери регіональних залізниць і інших державних і комунальних підприємств на кредити на загальну суму близько 364,5 млн грн. Також «ВБР» надав кредит аеропорту «Сімферополь» у розмірі $2 млн.

 

Причини та обставини, якими ДП “Чайка” керувалось під час обрання процедури закупівлі в одного учасника:

У зв’язку з тим, що сільськогосподарська техніка, яка знаходиться у користуванні Державного підприємства «Чайка» майже вся придбана у 80-ті роки. Для оновлення машино-тракторного парку, підприємством придбано сільськогосподарської техніки в лізинг: в 2011 році на суму 1620,6 тис. грн., в 2012 році на суму 6844,9 тис.грн. Лізингових платежів у 2011 році сплачено в сумі 1167,0 тис.грн., за 5 місяців 2012 року такі платежі становлять 2017,7 в т.ч. авансовий внесок за придбану техніку в лізинг в сумі 1728,7 тис.грн. До кінця 2012 року (червень – грудень) підприємством буде сплачено лізингових платежів в сумі 1566,5 тис.грн.

Державне підприємство «Чайка» отримало ряд претензій від постачальників щодо непогашення заборгованості. На даний час кредиторська заборгованість за товари, роботи та послуги складає 3649,8 тис.грн.

Очікується нарахування заробітної плати по підприємству за ІІІ квартал  – 3300,0 тис.грн. та податки по фонду оплати праці 1220,0 тис.грн.

Відповідно до Розпорядження Козелецької районної державної адміністрації «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення  земельних ділянок у постійне користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ДП «Чайка» надаються землі сільськогосподарського призначення орієнтовною площею 1768,60 га, що потребують додаткового залучення коштів для їх обробітку.

Для збирання урожаю та посіву озимих зернових у оптимальні строки для філії «Чемер» необхідно придбати десекант для рослин на суму 275,0 тис.грн., мінеральні добрива на суму 413,0 тис.грн., паливно-мастильні матеріали на суму 1608,5 тис.грн., запасні частини до автомобілів та сільськогосподарської  техніки на суму 74,0 тис.грн. Для забезпечення виробничої програми та безперебійного виробництва по філії «Чемер» потрібні кошти для виплати заробітної плати працівникам за IІІ квартал 2418,0 тис.грн. та податки по фонду оплати праці 930,0 тис.грн.

Враховуючи те, що підприємство займається виробництвом продукції тваринництва та рослинництва, то власні обігові кошти вкладені в кормовиробництво та урожай 2012 року, а основний дохід від реалізації продукції припадає на другу половину ІІІ та ІV квартали поточного року та на І квартал наступного. На сьогоднішній день вартість незавершеного виробництва становить 6233 тис.грн., а на кінець ІІ півріччя очікувана вартість незавершеного виробництва становитиме 11000 тис.грн.

Беручи до уваги усі вищезазначені фактори – підприємству бракує обігових коштів для можливості фінансового забезпечення усіх сфер діяльності. За даних умов підприємств вимушене залучати кредитні кошти для уникнення продажу усіх запасів (в т.ч. і посадкового матеріалу на урожай 2013 року), що може призвести до банкрутства підприємства.

Комітетом з конкурсних торгів ДП «Чайка» двічі проводились відкриті торги по предмету закупівлі «Послуги з надання кредиту інші» на залучення кредитних коштів в сумі 6,0 (шість) мільйонів гривень: 30.03.2012 року (не відбулися) – подано менше двох конкурсних пропозицій; 18.05.2012 року (відмінено) – до оцінки допущено пропозицій менше, ніж від двох учасників на підставі ч.3 ст.29 ЗУ «Про державні закупівлі». Також направлялись листи-запрошення до ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку», ПАТ «Промінвестбанк», АБ «Укргазбанк», КРКЦ АТ «Ерсте Банк», ПАТ «Райффайзен банк Аваль», але виявив бажання провести переговори тільки ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку».

Враховуючи всю вищезазначену інформацію ДП «Чайка» має нагальну потребу у закупівлі «Послуг з надання кредиту інші» на залучення кредитних коштів в сумі 6,0 (шість) мільйонів гривень (короткостроковий кредит).

Єдиною можливою процедурою для закупівлі даних послуг у найкоротші строки відповідно до статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель», є застосування процедури закупівлі у одного учасника.