Влада проти дітей
21.08.2012   //  

Азаров анонсував вирішення проблеми дитсадків в Україні. Тільки-от виявилось, що вирішення офісно-комфортних проблем влади йде випереджаючими темпами: третина мільярда на чиновників проти чверті мільярда на дітей.

15 серпня на засіданні уряди прем’єр-міністр Микола Азарова пообіцяв, що черги до дитсадків зникнуть уже у 2013 році, тобто наступного року після парламентських виборів.

«До початку навчального року запрацювали понад 100 дитячих садків і майже на 200 тисяч більше дітей зможуть піти в дошкільні начальні заклади, але проблема черг у дитсадки досі існує […] Я знаю ситуацію в регіонах, знаю плани і  твердо можу сказати: наступного року черг не буде», – сказав Азаров, який, нагадаємо, формально очолює Партію регіонів, що збирає всі сили для перемоги на жовтневих парламентських виборах.

«Наші Гроші», як завжди, з усією серйозністю поставились до заяв людини, яка має звичку знаходити успіхи уряду в капусті.

Микола Янович нашинкував «дитячі» меседжі як завжди трохи малозрозумілою мовою. Наприклад, геть незрозуміло, як 100 нових дитсадків можуть дати приріст дитячого поголів’я, охопленого системою дитсадків, у розмірі 200 тисяч штук. Невже Азаров мав на увазі відкриття дитсадків, розрахованих на 2000 дітей?! Таких монстрів і в світі годі шукати. Усе ж таки – це не свиноферми.

До того ж сотня нових садків – це не те що не диво, а практично – нікчемна цифра. З 2004-го по 2009-й рік в Україні кількість дитсадків зросла з 14,9 тис штук (на 996 тис дітей) до 15,5 тис (на 1,21 млн дітей). Тобто «помаранчевий» приріст складав близько 120 нових дитсадків на рік. Азаров же гордиться сотнею нових.

Однак не будемо борсатись у статистичних нетрях, в яких завжди можна знайти  цифру, потрібну тій чи інший стороні для підтвердження своєї концепції.

Повернемось до програмного підтексту заяви Азарова: «Влада з усіх сил піклується про дітей». Щоденно відслідковуючи державні видатки, ми бачимо, як влада піклується про себе: не покладаючи рук і не шкодуючи держбюджету.

Покращення життя чиновницького люду глибоко вмотивовано диким зростанням бюрократичного апарату на фоні вимирання українців з кінця 1980-х по 2012 рік:

Тож коли Азаров сказав про покращення ситуації з дитсадками нам закортіло подивитись на те, про що він промовчав: «Влада також піклується і про себе».

Для цього ми звернулись до «Вісника державних закупівель», звідки вибрали всі оголошення про угоди на ремонт, реконструкцію та будівництво дитсадків укладені з 1 червня до 15 серпня (до моменту заяви Азарова). І подивились на будівельні підряди, які влада у цей же період роздала на розбудову власних офісно-відпочинкових умов.

Відразу попередимо претензії щодо валідності вибірки по даті. Звісно, що будівництво дитсадків замовляли і раніше, тому їх загальна кількість і вартість значно більші. Однак влада так само постійно витягає гроші з держбюджету на покращення своїх умов. До того ж саме влітку починаються традиційні ремонти.

Отже дивимось на пріоритети: 264 мільйони гривень на дитсадки і… 344 мільйони на владу. Весь перелік півсотні дитсадків з адресами та ціною робіт в цьому файлі. А ось значно коротший, але коштовніший перелік чиновницького гламуру:

Об’єкт Вартість, млн грн.
Президентські резиденції №№9 і 10. Реконструкція будинків, будівництво гелікоптерного майданчика, роботи з берегоукріплення 76,63
Державне управління справами. Реконструкція плавального спорткомплексу санаторію «Південний» (смт.Форос-1, Крим) 3,94
Державне управління справами. Влаштування кордону «Чорна річка» Кримського природного заповідника з кафе і зоною барбекю 3,43
Міністерство оборони України. Капітальний ремонт пляжних споруд санаторію «Крим» в смт.Партеніт АР Крим 10,39
Рада національної безпеки і оборони України. Поточний ремонт 1,43
Генеральна прокуратура України. Третя черга будівництва нового офісу по вул.Різницькій, 13/15 46,20
Міська прокуратура Вінниці. Надбудова мансардного поверху 1,60
Конституційний Суд України. Поточний ремонт 0,41
Вищий господарський суд України. Ремонт фасаду 0,97
Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Додаткові роботи по капітальному ремонту адміністративної будівлі по вул.Механізаторів, 9 у м.Києві 12,88
Суди Донецької обл. Поточний ремонт 20,79
Офіс для суду в Бердянську Запорізької обл. 4,96
Національний банк України. Будівництво офісу для УНБУ Сумської обл. і клубу для Української академії банківської справи в Сумах 100,84
Національний банк України. Додаткові роботи з будівництва санаторію «Прикарпаття» (м.Яремче) 23,15
Національний банк України. Проектно-вишукувальні роботи з реконструкції автобази по вул.Ямській, 60 2,99
Сільрада с.Давидів Львівської обл. Будівництво Народного дому з сільрадою 13,52
Харківська міськрада. Поточний ремонт приміщень 1,22
Луганська облрада. Капітальний ремонт адмінбудинків 2,89
Луганська міськрада. Реконструкція з прибудовою офісу по вул.Коцюбинського, 14 15,35
343,59

Середня вартість ремонту/реконструкції одного дитсадка становить 4 млн грн., будівництва – під 10 мільйонів. Таким чином 77 млн грн., виділених цього літа на покращення стану двох кримських державних дач Януковича (на додачу до минулорічних 247 млн грн.), вистачило б на вісім нових дитсадків.

Добудова бази відпочинку НБУ в Карпатах за 23 мільйони зі встановленням джакузі, камінів, панорамного ліфту і вітражів (ну ви зрозуміли) – це капремонт шістьох дитсадків. Офісно-розважальний центр Нацбанку в Сумах за 100 млн грн. з’їв покращення ще 25 дитсадків.

Новий офіс Генпрокуратури, на який виділили 46 мільйонів на додачу до минулорічних 100 мільйонів, – це ще дюжина обездолених садочків.

І це ми навіть не включали до нашого огляду передвиборчі ремонти (наприклад 23 мільйони на басейн в Броварах, директором котрого є дружина особистого масажиста прем’єр-міністра Миколи Азарова). Не чіпали ми і такі речі як будівництво офісу для центру зайнятості в смт. Володарівка Київської області за 3 мільйони, в якому тяжко працюватимуть аж 13 бюрократів.

Справедливості заради зазначимо, що влада будує/ремонтує і з меншим розмахом, всього потроху. На мільйон підлатають Вищий госпсуд,  на три – Луганську облраду. Ремонт трьох десятків судів Донецької області судів коштує в середньому менше мільйона за штуку (щоправда, цього літа поточний ремонт місцевим судам замовляють тільки в Донецькій області, але це так, до слова). І в селах нібито щось будують. В с.Давидів на Львівщині, наприклад, зроблять сільраду з народним домом за 14 мільйонів. До речі – стільки ж за ці два місяці виділили грошей на ремонт 15(!) шкіл-інтернатів (школи ми не включали до цього огляду, повернемось до них в іншому матеріалі).

Разом з тим, ми наголошуємо. Цей матеріал не є розвінчанням передвиборчої агітації саме Партії регіонів. З огляду на наведену на початку матеріалу діаграму про кількість бюрократів на душу населення у нас немає жодних сумнівів, що бюрократи покращували свої умови при всіх урядах. І Азарова, і Тимошенко, і Ющенка.

Наша головна мета в іншому. Коли будь-який прем’єр чи кандидат в прем’єри розповідатиме вам про покращення життя дітей сьогодні чи завтра пам’ятайте – кожна гривня на дитсадок супроводжується 1,30 грн. на покращення умов для чиновників.

Згадайте про це, коли вас знову попросять здати гроші на ремонт в школі чи садку.

Леся Іванова, Юрій Ніколов, «Наші Гроші»