Під театральний фестиваль «хутір» Карпенка-Карого підремонтують на 1,4 мільйона
26.07.2012   //  

Регіональна служба охорони і реставрації пам’яток містобудування та архітектури м.Кіровограда 17 липня уклала угоду з КП «Науково-виробнича реставраційна майстерня» на капітальний ремонт будівель і споруд меморіального музею філії обласного краєзнавчого музею-заповідника-музею І.К. Тобілевича (Карпенка-Карого) «Хутір Надія». Вартість угоди склала 1,43 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», що пояснюється стислими строками на виконання робіт. Ремонт музею замовлено з метою проведення на його базі  всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», який пройде в вересні. Які саме роботи замовлено не повідомляється.

Раніше повідомлялось, що для розвитку музею-заповідника влада шукає приватного інвестора, який би при вкладеннях 0,29 млн євро міг би отримати прибуток від функціонування рекреаційної зони.

Заповідник-музей Ї.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) «Хутір Надія» має площу 10 га, це пам’ятка садово-паркового мистецтва державного значення. Тут жив та плідно працював видатний український драматург та театральний діяч Іван Карпович Тобілевич (Карпенко-Карий). У різні часи на хуторі проживали члени талановитої сім’ї Тобілевичів (П.Саксаганський, М.Садовський, М.Садовська -Барілотті), видатні театральні діячі М.Заньковецька, М.Кропивницький, М.Старицький, І.Мар’яненко. На хуторі Карпенко-Карий написав свої кращі драматичні твори, 11 п’єс, що входять до золотого фонду вітчизняної класики: «Сто тисяч», «Хазяїн», «Сава Чалий», «Суєта», «Житейське море». З 1970 року у вересні на території заповідника-музею проводиться Всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».