Горілчаники Януковича не мають грошей на виплату зарплати після мільярдних тендерів
26.07.2012   //  

ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» Державного управління справами 18 липня за результатами тендеру уклало угоду з житомирською філією ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» на відкриття відновлювальної кредитної лінії у розмірі 17,50 млн грн. Вартість обслуговування кредиту становить 3,40 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит відкрито на один рік під 21,45% річних для рефінансування поточної заборгованості, закупівлю обладнання та матеріалів, оплату за виконані роботи та послуги, на виплату заробітної плати та нарахувань на неї, оплату податків до бюджету.

Нагадаємо, 24 липня Асоціація міст України звернулась до прем’єр-міністра Миколи Азарова з проханням вирішити проблему безпідставних затримок і блокування з боку Держказначейства відносно платежів органів місцевого самоврядування. Представник Асоціації міст Олександр Слобожан заявив, що ця проблема зараз характерна для всіх міст України, місцеві органи влади не мають змоги фінансувати видатки по ЖКГ, транспорту, утриманню бюджетної сфери. Ця проблема постає вже вдруге цього року. В квітні Держказначейство також блокувало перерахування коштів на виплату заробітних плат.

«Житомирський лікеро-горілчаний завод» після обрання президентом Віктора Януковича в 2010 році провів тендери на 949,55 млн грн. З цієї суми 162,74 млн грн. пройшло в першому півріччі цього року, 740,43 млн грн. минулого року і 46,39 млн грн. в 2010 році.

В цей період найбільше тендерів горілчаного заводу ДУСі, який підозрюють у виготовленні горілки для нелегального ринку, виграли наступні компанії:

  • ТОВ ТК «Полісся-Продукт» – 324,35 млн грн. Компанія Олександра Раковича продала заводу пляшки у невідомій кількості і за невідомою ціною на неконкурентних торгах;
  • ТОВ «Алексіс Експрес ЛТД» – 296,98 млн грн.
  • ТОВ «Агроукрпостач» 100,97 млн грн. В складі засновників «Агроукрпостачу» і «Алексіс Експрес ЛТД» є Олександр Скитьов. Він також відомий як співзасновник ТОВ «Альтком-плюс», де його партнерами є близька до віце-прем’єра Бориса Колеснікова «ФПГ «Альтком» та лондонська фірма «Генсен Трейдинг Лтд».
  • ТОВ «Зернове товаристово» – 74,27 млн грн. Компанія Сергія Новотного була обрана постачальником на неконкурентних торгах з ціною вище ринкової на 15%.
  • ПП «Алексіс Експрес» – 42,11 млн грн. Компанія постачала горілчаникам пляшки та інші розхідні матеріали в 2010 році, коли її засновником був вищезгаданий Олександр Скитьов з «Альтком-плюс».