«Дочка» «Нафтогазу» за 746 мільйонів купила газ з переплатою у «прокладки» зі статутником 1 тисяча гривень
26.07.2012   //  

Дочірнє підприємство «Укравтогаз» ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 20 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Українська Нафто-Газова Компанія» на постачання 180 млн кубометрів газу на суму 746,10 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Газ законтрактовано по 4145,02 грн., або $511 за тисячу кубометрів. Це дорожче від газу, який НАК «Нафтогаз України» продавав облгазам по 3509 грн., або $438 для подальшої реалізації промисловим споживачам.

Також це дорожче від зимової угоди між «Нафтогазом» та «Укравтогазом» про постачання газу по 3912 грн., або $489 за тисячу кубометрів – на чотири долари дешевше від ціни, по якій крупні споживачі контрактували паливо на 2012 рік у «Нафтогазу».

Якби «Укравтогаз» зараз знову законтрактував газ напряму у материнської держкомпанії по ціні попередньої угоди, то вартість останнього контракту склала б 704 млн грн., що на 42 млн грн. дешевше від ціни, отриманої від приватного постачальника.

«Укравтогаз» займається реалізацією стисненого газу в якості моторного палива через одну із найбільших у Європі мереж автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС).

Харківське ТОВ «Українська Нафто-Газова Компанія» («УНГК») зі статутним капіталом 1000 грн. (одна тисяча гривень) була зареєстрована в червні 2011 року на Олександра Котенка і ТОВ «Агрогеофізика», до складу засновників якої входить Віктор Близнюк, відомий як лідер маргінальної партії «Всеукраїнський патріотичний союз».

В жовтні 2011 року єдиним засновником «УНГК» стало ТОВ «Укргеоінвест», чиїм кінцевим власником є голова Асоціації «Газові трейдери України» Роман Сторожев. В листопаді «УНГК» було перереєстровано на харків’янина Андрія Колупаєва.