Донецькі віджали Тигипко від мільярдного контракту
25.07.2012   //  

Розбираючись в подробицях мільярдного тендеру на ремонт вагонів київського метро, «Наші Гроші» наштовхнулись на пікантний контекст. У Тигипка щез вагонний завод, зате з’явився доступ до мільярдів Фонду соцстраху.

Ось хронологія подій.

21 березня транспортне управління Київської міськдержадміністрації вирішило провести тендер на модернізацію вагонів метро з оснащенням їх тяговим обладнанням японських виробників Mitsubishi та Itochu. Проект на 60% фінансується коштами від продажу квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу, які було здійснено в 2009 році (саме за ці гроші Юлія Тимошенко отримала одну з карних справ, екс-прем’єрку звинувачували в розтринькуванні «кіотських» грошей). Решта – має бути покрита за рахунок кредиту, який поки що не отримано. Мова йде про модернізацію вагонів випущених в 1963-1980 роках (тобто безумовного лахміття) з метою «економії фінансових ресурсів на придбання нових вагонів» (так і написано в конкурсній документації).

19 квітня стає відомо, що група «ТАС» Сергія Тигипка має намір позбутись своїх 27% акцій ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод». Однак коли і кому буде продано акції тримають в таємниці.

23 квітня Партія регіонів призначає Сергія Тигипка головою «публічної виборчої компанії». Фактично віце-прем’єр має торгувати обличчям, не отримуючи натомість жодного впливу на фінансові потоки справжнього виборчого штабу ПР, який очолив секретар РНБОУ Андрій Клюєв.

17 травня відбулось розкриття пропозицій по метро-тендеру. Крюківський завод з пропозицією 1,076 млрд грн. – лише третій по ціні серед чотирьох учасників. Найдорожчою виявилась ціна від «прокладки» ТОВ «Ваго-рев» зі статутним капіталом 63 тис грн., зареєстрованої на якусь донеччанку Зінаїду Кірсанову – 1,077 млрд грн. Пропозиція японської корпорації Itochu була дешевшою від крюківців – 1,066 млрд грн. Однак японці, незважаючи на те, що саме їх обладнання має встановлюватись в вагонах, з такою ціною програвали за будь-яких розкладів. Оскільки ціна пропозиції «важила» лише 50% від загальної оцінки. Ще 35% важив критерій «використання місцевих ресурсів», по якому будь-які українські учасники тендеру мали беззаперечну фору у розмірі третини від вартості пропозиції.

Найдешевшою ж – 0,950 млрд грн. – була пропозиція сумнозвісної «прокладки» – ТОВ «Метробудкомплект». Цій фірмочці «Укрзалізниця» в 2010 році залила за шкіру контракти на ремонт тепловозів на суму 4,5 млрд грн. Коріння цієї «прокладки» бере початок в донецько-єнакіївському угрупуванні «Вік-ойл» і своїм верхів’ям торкається угрупувань народного депутата Юрія Іванющенка та віце-прем’єра Бориса Колеснікова. (Нагадаємо, вірний товариш Ріната Ахметова також очолює Мінінфраструктури, яке контролює «Укрзалізницю».) Здавалося б, переможець стає дуже передбачуваним, оскільки саме «Метробудкомплект» 29 травня був обраний переможцем іншого тендеру Київського метрополітену на постачання рам для вагонних візків на суму 16 млн грн. Однак подальші події показали, що найдешевша пропозиція від «прокладки» виконувала функцію пугала для Крюківського заводу.

22 травня в парламент внесено законопроект №10497, згідно з яким Державна служба зайнятості втратить свою самостійність, і функції контролю над Фондом соцстраху по безробіттю перейдуть до Мінсоцполітики, очолюваного Сергієм Тигипко. Мова йде про фонд з річним бюджетом 7,5 млрд грн., який прекрасно доїв нинішній арештант Володимир Галицький.

14 червня «Метробудкомплект» надіслало листа до конкурсного комітету транспортного управління КМДА, повідомивши про арифметичну помилку у власній пропозиції. Мовляв, при проведенні розрахунків компанія помилилась і ціна її пропозиції становить не 0,950 млрд грн., а 1,140 млрд грн. Себто компанія сама зробила свою пропозицію найдорожчою з усіх учасників тендеру і просила або виправити цю помилку в поданій заявці, або взагалі зняти її з участі в перегонах. Тендерний комітет звісно у повній відповідності до закону відхилив заявку «Метробудкомплекту», оскільки виправляти арифметичні помилки через місяць після розкриття пропозицій учасники не мають права.

18 червня тендерний комітет КМДА акцептує (тобто визначає переможцем) пропозицію Крюківського заводу, яка на початку була лише третьою по ціні.

3 липня стає відомо, що група Тигипка вже позбулась своїх акцій, однак хто був покупцем, коли саме відбувся продаж і за якою ціною в «ТАС» не повідомили. Також промовчав і менеджмент заводу. ЗМІ висловили припущення, що віднині понад 60% акцій заводу контролює сім’я Володимира Приходька, голови наглядової ради ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод».

5 липня прийнято закон про передачу Фонду соцстраху у відання Тигипка.

16 липня з Крюківським вагонобудівним заводом укладається угода про модернізацію вагонів Київського метрополітену на 1,077 млрд грн.

28 жовтня пройдуть вибори до Верховної Ради і Сергій Тигипко втратить пост голови публічної виборчої компанії Партії регіонів. Дуже ймовірно, що за результатами виборів персональний склад Кабінету міністрів буде суттєво змінено, і Тигипко, який поки що займає 9 позицію в рейтингу мільйонерів «Forbes-Україна» ($989 млн), втратить контроль над мільярдами Фонду соцстраху.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»