Кожна тона вугілля з донбаської “копанки” краде з кишень решти українців 500 грн.
22.07.2012   //  

Обсяг тіньового вугільного ринку становить 5 млн тон на рік, при цьому державний бюджет дотує видобуток на «копанках». Про це повідомив народний депутат від БЮТ, голова Незалежної профспілки гірників та Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець в інтерв’ю Андрію Ганусу в газеті «Експрес».

«Близько 70 тисяч жителів Донбасу працюють у «норах» (так ще називають «копанки») – без трудової книжки і соціального пакета. Тут використовують копійчану дитячу працю (дітвора ця не знає, що таке школа), тут безперервний потік смертей. Недавно я летів літаком з Луганська, то згори виглядає, ніби над Місяцем летиш. […] Обсяг тіньового вугільного ринку нині становить близько 5 млн. тонн на рік – тож із держбюджету лише за цією однією схемою вимивають мільярди!», – вважає бютівець.

За словами Волинця, витрати на видобуток тонни «копанкового» вугілля нелегальними працівниками можуть становити 50 – 100 грн. В подальшому це вугілля переходить у власність державної шахти по 750 грн./т. При цьому державне підприємство заявляє, що у нього витрати на видобуток вугілля складають 1200 грн./т. Тож різницю шахті покриває держава.

«Отже, на кожній тонні вугілля з нелегальних «копанок» народну скарбницю обкрадають на ті 350 – 400 грн. завищення собівартості. Притім видобуте кустарями в «копанках» вугілля неякісне, воно погано горить, має низьку теплотворність. Для підвищення теплотворності теплові електростанції змушені використовувати дорогі імпортні мазут і газ. А як наслідок – зростає собівартість виробництва електроенергії, це відповідно позначається й на тарифах на електроенергію для громадян та підприємств», – вважає Волинець.

За даними народного депутата, в «копанках» чи «норах» добувається до 5 млн т вугілля на рік. В 2010 році  видобуток 113 державних підприємств склав 38,5 млн. т, 28 приватних шахт – 37 млн т.