Янукович подарував Путіну половину від заробітку України в Керченській протоці
17.07.2012   //  

Президент Віктор Янукович запропонував президенту Володимиру Путіну так провести кордон між Україною і Росією в Азовському і Чорному морі, що Україна втратить половину від $150-180 млн річного доходу від контролю над Керченською протокою. Про це пише Ярема Городчук в «Діловій столиці».

Домовленості Віктора Януковича і Володимира Путіна про делімітацію кордонів в Азовському і Чорному морях, а також Керченській протоці зафіксовані в декларації, яку президенти підписали під час зустрічі в Ялті 12 липня.

Згідно з попереднім проектом цього документа України і РФ створять корпорацію з управління Азово-Керченської акваторією, що передбачає спільний видобуток тут нафти і газу, а також використання Керч-Єнікальського судноплавного каналу. Росіяни піднесли цю угоду як велику послугу Києву, погодившись визнати за Україну права на спірний острів Тузла.

В дійсності ж національними інтересами пожертвувала саме Банкова. Адже спочатку Київ бажав встановити міждержавні кордони в цій частині Чорного моря по лінії внутрішнього адміністративного поділу часів СРСР. В якості головного аргументу на користь такого рішення наводився приклад проведення кордонів Росії з Естонією. Тоді Кремль наполіг, щоб делімітація морського простору в Нарвській і Фінській затоках пройшла якраз по лінії адміністративного поділу часів Радянського Союзу.

Такий варіант дозволив би Україні зберегти одноосібний контроль над глибоководної частини Керченської протоки, по якій проходять всі торгові судна. У грошовому еквіваленті це гарантує щорічне надходження в державну скарбницю $150-180 млн за рахунок обов’язкового надання лоцманських та навігаційних послуг всім кораблям, що проходять протоку. Це приблизно 9 тис. судів на рік.

Зараз же українські переговірники погоджуються на спільне використання судноплавної частини Керченської протоки, не вимагаючи при цьому яких-небудь компенсацій.

Крім того, спільний контроль над цією стратегічною морської територією в майбутньому може спровокувати безліч конфліктів між двома країнами, наприклад, за умовами вилову риби або порядку проходження Керченської протоки іноземними судами. Але це, судячи з усього, команду українського президента не особливо хвилює: спірні морські території віддані на заклання «газового» питання.