Міноборони за гроші НАТО замовило утилізацію боєприпасів на 97 мільйонів
11.07.2012   //  

Міністерство оборони України 3 липня за результатами тендеру уклало низку угод на утилізацію боєприпасів на загальну суму 96,59 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено утилізацію до 10 грудня 2012 року артилерійських боєприпасів, реактивних снарядів, інженерних боєприпасів, протичовнових ракет, авіаційних некерованих ракет, патронів, протипіхотних мін та вибухових пристроїв, зенітних керованих ракет, реактивних снарядів та їх елементів, авіаційних керованих ракет, зривників, піротехнічних засобів  та засобів ініціювання, вибухових речовин та шашок, ручних гранат, морських засобів ураження.

Асоціація підприємств «Співдружність» отримає 3,15 млн грн., Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів – 12,51 млн грн., Донецький казенний завод хімічних виробів – 19,12 млн грн., ДП ДК «Укрспецекспорт» – ДП «Укроборонсервіс» – 46,27 млн грн., КП «Шосткинський казенний завод «Імпульс» – 15,52 млн грн.

Нагадаємо, раніше Міноборони замовило утилізацію боєприпасів на 43,58 млн грн.

Україна спільно з НАТО 18 квітня почали реалізацію другого етапу проекту з утилізації українського стрілецької зброї і боєприпасів. В рамках даного етапу планується утилізувати 76 тисяч тонн боєприпасів (у тому числі 3 млн протипіхотних мін) і 366 000 одиниць легкого озброєння і стрілецької зброї, непридатних для подальшого використання і небезпечних для зберігання.

У вересні 2011 року фонд «Партнерство заради миру» домовився з Україною про виділення 24,5 мільйона євро на другий етап утилізації боєприпасів, який триватиме до 2015 року. Проект вищеназваного фонду під егідою США щодо знищення надлишкових боєприпасів, легкого озброєння і стрілецької зброї та переносних зенітних ракетних комплексів розрахований на 12 років – до 2018 року. Згідно з ним, передбачається утилізація в Україну 1 000 одиниць ПЗРК, 133 тисяч тонн боєприпасів та 1,5 мільйона одиниць легкого озброєння і стрілецької зброї. Проект розділений на чотири етапи. Внесок трастового фонду в перший етап проекту склав 10,8 мільйона євро.