Фірташ за допомогою Лапіна викачає з «Сумихімпрому» ще $100 мільйонів
02.07.2012   //  

ПАТ «Сумихімпром» 22 червня за результатами тендеру уклало угоду з «Остхем Інтернаціональ ГмбХ» на постачання 650 тис тон фосфориту кальцію на суму $98,50 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Фосфорит з Алжиру законтрактовано по $155 за тону, сирійська сировина по $145, марокканська – по $170. З Марокко має бути завезено 50 тис тон фосфоритів кальцію, з Сирії та Алжиру – по 300 тис тон.

Єдиним конкурентом фірми Дмитра Фірташа на тендері було ТОВ «Сіагро-Імпекс», засновниками якого є Наталія та Оксана Лапіни, члени сім’ї колишнього керівника «Сумихімпрому» Євгена Лапіна. Після інавгурації Віктора Януковича сумський комбінат очолив Ігор Лазакович, який до цього чотири роки працював заступником голови правління ЗАТ «Кримський Титан» Фірташа. Євген Лапін тоді перейшов на посаду заступника гендиректора ДАК «Титан України». Після цього проти «Сумихімпрому» було порушено справу про банкрутство, а основними постачальниками сировини та обладнання для держкомбінату стали структури Фірташа.