Бойко лобіює для новоспеченого нафтомагната Фірташа пільги на десятки мільярдів
25.06.2012   //  

Дмитро Фірташ встановлює контроль над Херсонським та Лисичанським нафтопереробними заводами, що можуть отримати пільги від держави лобійовані міністерством енергетики Юрія Бойко. Про це пише Сергій Куюн в «Дзеркалі тижня».

Дмитро Фірташ провів перемовини з Ігорем Єрємєєвим про створення на базі Херсонського НПЗ нафтохімічного комплексу і близький до завершення перемовин з російською компанією ТНК-ВР про придбання Лисичанського НПЗ.

«Перемовини в завершальній стадії, вже узгодили ціну на нафту», – повідомив один екс-працівників українського офісу ТНК-ВР. Рік тому Лисичанський завод було зупинено через збитковість виробництва бензину з російської нафти.

Водночас Міністерство енергетики під керівництвом Юрія Бойко лобіює схему, яка має допомогти власникам українських НПЗ отримати прибутки. Пропонується звільнити від ПДВ 10 млн тон імпортної нафти, що при середньорічній ціні нафти $100 за барель означає втрати для державного бюджету у розмірі майже 13 млрд грн. на рік. З врахуванням інших ініціатив розмір втрат держбюджету може скласти до 25 млрд грн. на рік.

Також Міненерговугілля пропонує ввести мита та квоти на імпортний бензин, що може призвести до подорожчання палива на АЗС на 1 грн/л.

Міністерство аргументує потребу в пільгах для НПЗ збереженням 21 тис робочих місць. Разом з тим вартість державної підтримки одного робочого місця становитиме майже 4 млн грн. на рік.

«Надвірнянський, Дрогобицький та Херсонський заводи не запустять за жодних умов, тому що їхня продукція вже давно не відповідає діючим стандартам якості, то йдеться про працевлаштування в кращому разі 9 тис. чоловік, тобто утримання кожного працівника коштуватиме вже майже 4 млн. грн. на рік. Це при тому, що його зарплата за цей період становитиме в кращому разі 60 тис. грн.[…] Чому держава і споживачі мають фінансувати приватні НПЗ, власники яких посідають верхні рядки рейтингів Forbes? Якщо вони просять такі гроші, то, можливо, державі легше самій викупити ці заводи, а може, і просто їх націоналізувати?», – відмічає Сергій Куюн, директор консалтингової агенції “А-95”.

Від «Наших Грошей»

Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив, що 25 червня має відбутись засідання уряду, присвячене відновленню роботи вітчизняних НПЗ.