ДУСя вгрузла в малину по самі помідори
20.06.2012   //  

Розплутуючи черговий приступ корупції, ми зазвичай багато часу витрачаємо на те, аби поставити себе на місце учасників оборудки. Замість них вигадуємо, як відбивати атаки журналістів та правоохоронців, на які хитрозроблені аргументи треба посилатись… Інколи можемо обсмоктувати ці ситуації годинами.

У справі про малину для ДУСі по 672 грн./кг ми ще до опублікування новини спробували уявити, якими відмазками будуть користуватись президентські кухарі. За нашою гіпотезою у Януковича мали би зробити… Поки що не скажу що саме, бо вони цього не зробили.

Натомість – вгрузли в малину по саме неможу. За допомогою директора підприємства «Гарант-сервіс» ДУС Тамари Козіянчук. Ось як розвивалась думка пані Тамари.

Радіо «Свобода», 8 червня (наступного дня після появи першої новини «Наших Грошей») Програма «Tender News» телеканалу ТВі, ефір 18 червня УНІАН, 20 червня
«Даю вам слово честі, що це брехня. Переплутали з цією малиною. Такого взагалі не могло бути. Це могла коштувати упаковка, в якій кілька кілограмів, це потрібно перевірити, а потім балакати. Ми не Президента обслуговуємо, а гостей, які у нас замовляють і контролюють кожен шматочок хліба. Ми беремо продукцію з підприємств, які мають сертифікат, підтверджений лабораторією.  Якщо купувати на базарі, воно може бути на гривень 10 дешевше, тому що ті  люди не платять податків. Ми працюємо тільки за безготівковим розрахунком. На сьогоднішній день по 25 гривень йде полуниця, черешня – 30 гривень і абрикоси по 30 гривень. За цю брехню потрібно в суд подати». «Хто цю дав інформацію? Звідки ви це взяли. Найдіть у мене такий документ, що я таке робила. Це вообщє така сплєтня, такоє бєзобразіє. Надо в суд подавать на вас всєх. Да не було цього, даю вам слово честі, що це брехня, що це було 5 кг в упаковках». Ані Президент України, ані інші державні службовці не їстимуть малину по 627 грн., яку придбало на відкритому тендері Державне підприємство «Гарант-сервіс», стверджує його гендиректор Тамара Козіянчук. 

У коментарі для ЗМІ чиновниця заявляє, що закупівлі були здійснені не за кошти державного бюджету, як помилково стверджують деякі видання, а за обігові кошти підприємства.

«Це означає, що придбаний товар, в тому числі малина, буде продана клієнтам підприємства за ще більшою ціною. Цю малину використають, здебільшого, для  кондитерських виробів, тому обсяг її закупівлі відносно невеликий. Цю малину буде використано на заходах для іноземних дипломатів або на будь-яких інших заходах для приватних замовників підприємства», – заявила Козіянчук.

Гендиректор «Гарант-сервісу» каже, що підприємством були обрані найнижчі цінові пропозиції з усіх наявних – і «якщо хтось готовий запропонувати нижчі ціни – будемо його з нетерпінням чекати на наступному тендері».

Козіянчук закликає представників ЗМІ не перекручувати інформацію про результати тендеру, користуватися офіційними поясненнями та не вигадувати «неправдивих заголовків, які не відповідають дійсності».

Чиновниця також стверджує, що припущення журналістів про закупівлю дорогих ягід для реалізації в їдальнях та буфетах, послугами яких користуються представники влади, не відповідають дійсності: « Ці буфети здійснюють фактичний роздрібний продаж лише двох товарних позицій фруктової групи – яблука та цитрусові».

Отже перша версія – журналісти брешуть. Потім – повторення пройденого. І на третій раз – явка з повиною.

Чому пані Козіянчук різко з’їхала з теми про ціну зрозуміло. Журналістам «Tender News» вдалось отримати пояснення представника фірми «Хімконтракт», у якої президентський «Гарант-сервіс» замовив коштовні ягідки. Той повністю підтвердив, що імпортну малину «Гарант-сервісу» він постачає саме по 672 гривні за кілограм.

Саме після цього у пані Козіянчук зникли з лексикону слова «сплєтня», «бєзобразіє», «брехня». До суду вона так і не подала. А пішла давно протореним шляхом, який редакція «Наших Грошей» називає «відмазкою пані Галини». Мовляв, купили малину по 672 гривні, бо це була найнижча ціна, яку пропонували учасники тендеру. Ревізорам ці історії дуже подобаються. Особливо після того, коли вони ознайомлюються з документами про «очікувану вартість закупівлі».

Але пані Тамара не стала б героїнею цього блогу, якби зробила все те, що до неї робили десятки інших. А вона таки виділилась. Сповістивши, що журналісти  перекрутили в заголовках, поплутали державні кошти із власними коштами «Гарант-сервісу», і взагалі цю малину Янукович не їстиме.

Ну по-перше. Ось прінт-скрін оголошення про малиновий тендер «Гарант-сервісу» в «Віснику державних закупівель». Джерелом фінансування чітко вказано «власні кошти, кошти державного бюджету України (загальний фонд)».

По-друге. В оголошенні чітко вказано місце поставки малини і решти коштовних ягід: їдальня №1, за адресою замовника (це вул.Банкова, 11); їдальня №2, вул.Шовковична, 1, м.Київ. Це і є пункти «общєпіта» президентських клерків.

І насамкінець, третє. Пані Тамара сама сказала, яких лохів вона годуватиме малиною по $83 за кг. Це приватні клієнти «Гарант-сервісу» (можете бути певні – хмарний рахунок – це не спроба вас обрахувати, це просто фішка така – готувати з продуктів, куплених втридорога) та іноземні посли.

Шановні посли! Ви часто є гостями президентських фуршетів, де вас частують фуршет цими наїдками. Спробуйте зафіксувати своє ставлення до цих прийомів, знаючи, що їсте тістечко, яке коштує українським платникам податків в кілька разів дорожче від пристойної ціни. Як, бутерброд полізе в рот? Можливо після цього вам буде цікаво говорити з Януковичем не тільки про Тимошенко, а й про більш приземлені речі?

Блог від: Юрій Ніколов