Завдання на покращення баз даних по авторським правам
12.06.2012   //  

Доопрацювання технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг», АС «Промислові зразки», АС «Міжнародні реєстрації знаків для товарів і послуг», а також підсистем, що входять до їх складу, у відповідності до інформаційних потреб ДП «УІПВ», впровадження нової десятої редакції Міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП-10), надання послуг з супроводження технологічних автоматизованих систем

Ці Технічні вимоги є документом, який повинен використовуватися учасниками торгів для підготовки попередньої (остаточної) пропозиції конкурсних торгів.

1. Загальні положення.

Функціональні можливості технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» мають бути розширені механізмами та програмними засобами експорту відомостей, що стосуються розділу «Сповіщення» офіційного бюлетеня, у форматі XML для публікації у мережі Інтернет та на електронних носіях інформації.

В рамках розширення можливостей технологічних автоматизованих систем мають бути розроблені та впроваджені рішення щодо інтеграції технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з автоматизованою системою реєстрації вхідних документів АС «Вхідні документи» та центрального електронного архіву документів (ЦЕАД).

В рамках розширення функціональних можливостей технологічних автоматизованих систем мають бути розроблені та впроваджені рішення щодо інтеграції технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з системою розгляду апеляційних справ.

Створення спеціалізованих програмних засобів до технологічних автоматизованих систем АС “Знаки для товарів і послуг” та АС “Промислові зразки” для автоматичного формування статистичних звітів для Всесвітньої організації охорони інтелектуальної власності та на запити органів державної влади

Для забезпечення оперативного доступу до статистичної інформації мають бути створені спеціалізовані програмні засоби до технологічних автоматизованих систем АС “Знаки для товарів і послуг” та АС “Промислові зразки” для автоматичного формування статистичних звітів для Всесвітньої організації охорони інтелектуальної власності (ВОІВ) та на запити органів державної влади

З метою автоматизації процесів ведення діловодства щодо договорів про передачу права та видачу ліцензій на використання об’єктів промислової власності, а також удосконалення деяких процедур ведення державного Реєстру патентів України на промислові зразки та державного Реєстру України на знаки для товарів і послуг, має бути розроблена автоматизована система ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачі ліцензій.

Мають бути проведені роботи щодо впровадження нової десятої редакції Міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП-10), включаючи роботи по підготовці до публікації десятої українськомовної редакції Міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП-10), а також роботи по адаптації програмного забезпечення та інформаційних баз даних технологічної автоматизованої системи АС «Знаки для товарів і послуг» та підсистем, що входять до її складу, до нового стандарту Міжнародної класифікації товарів і послуг.

Всі технічні та технологічні рішення, які будуть розроблені у межах надання послуг, повинні бути узгоджені з технічними та технологічними підрозділами Замовника. Механізмом узгодження повинні бути розроблені Виконавцем проектні рішення та спільні протоколи узгодження напрацьованих рішень.

Програмне супроводження повинно включати в себе моніторинг системних і прикладних ресурсів локальних сегментів мережі АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки», а також щомісячні регламентні та інші роботи, які спрямовані на підтримку працездатності системного та прикладного програмного забезпечення зазначених технологічних автоматизованих систем та підтримку цілісності інформації, що зберігається в базах даних

2. Вимоги до складу робіт.

У процесі надання послуг необхідно:

2.1. Розробити програмні засоби експорту відомостей, що стосуються розділу «Сповіщення» офіційного бюлетеня у форматі XML.

2.2. Розробити рішення та засоби інтеграції технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з автоматизованою системою реєстрації вхідних документів АС «Вхідні документи» та ЦЕАД.

2.3. Розробити рішення та засоби інтеграції технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з системою розгляду апеляційних справ.

2.4. Розробити спеціалізовані програмні засоби до технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» для автоматичного формування статистичних звітів для Всесвітньої організації охорони інтелектуальної власності та на запити органів державної влади

2.5. Розробити автоматизовану систему ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачу ліцензій.

2.6. Розробити рішення та засоби інтеграції автоматизованої системи ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачі ліцензій з технологічними автоматизованими системами АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки».

2.7. Сформувати еталонну базу даних МКТП-10 та табличну частину оригінал-макету українськомовної редакції МКТП-10.

2.8. Адаптувати програмне забезпечення та інформаційні бази даних технологічної автоматизованої системи АС «Знаки для товарів і послуг» та підсистем, що входять до її складу, до нового стандарту Міжнародної класифікації товарів і послуг.

3. Вимоги до функцій.

3.1. Програмні засоби експорту відомостей, що стосуються розділу «Сповіщення» офіційного бюлетеня у форматі XML.

Необхідно провести аналіз стандартів та рекомендацій щодо використання XML для обробки патентної інформації стосовно знаків для товарів і послуг та промислових зразків та розробити прототип формату XML-даних та формальної структури (схеми XML-документа), а також специфікацію правил формування та подання інформації.

Необхідно реалізувати програмні модулі, що здійснюють формування XML-даних використовуючи інформацію, що зберігається в базах даних АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки».

Необхідно розробити та реалізувати програмні інтерфейси для взаємодії програмних модулів формування XML-даних з іншими автоматизованими системами ДП «УІПВ».

3.2. Інтеграція технологічних автоматизованих систем з автоматизованою системою реєстрації вхідних документів АС «Вхідні документи» та ЦЕАД.

Необхідно розробити програмні рішення для забезпечення взаємодії технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з автоматизованою системою реєстрації вхідних документів АС «Вхідні документи» та ЦЕАД. Програмні рішення мають розширити можливості технологічних систем такими функціями:

●        Пакетне завантаження відомостей щодо вхідних документів до технологічних АС (має здійснюватись в автоматичному режимі).

●        Перегляд переліку нових вхідних документів, що стосуються тих заявок або охоронних документів, що знаходяться в роботі у користувача технологічної системи.

●        Перегляд переліку вхідних документів для заявок та охоронних документів.

●        Уточнення реквізитів вхідних документів та надсилання відповідної інформації до системи реєстрації вхідних документів.

●        Відбракування відомостей щодо вхідних документів з метою їх подальшого уточнення.

●        Перегляд змісту вхідних документів.

Інформація, що надходить від системи реєстрації вхідних документів, має використовуватись в технологічних процесах автоматизованих систем.

3.3. Інтеграція технологічних автоматизованих систем з системою розгляду апеляційних справ.

Необхідно розробити інтерфейси та програмні рішення завантаження відомостей щодо апеляційних справ до технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з системи розгляду апеляційних справ.

Функціональні можливості технологічних автоматизованих систем мають бути розширені функціями перегляду документів, що надійшли від системи розгляду апеляційних справ.

3.4. Спеціалізовані програмні засоби до технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» для автоматичного формування статистичних звітів для Всесвітньої організації охорони інтелектуальної власності та на запити органів державної влади.

Необхідно розробити автоматизовану підсистему до технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» для формування статистичних звітів для ВОІВ та на запити органів державної влади.

Підсистема повинна використовувати дані, що зберігаються в БД технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки».

Користувач підсистеми повинен мати можливість сформувати звіти встановленої форми, а також отримати доступ до статистичних даних у довільній формі з використанням функцій фільтрування та групування даних за визначеними критеріями.

3.5. Автоматизована система ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачу ліцензій.

Система повинна забезпечити ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачу ліцензій, а саме:

●        ведення бібліографічних даних щодо договорів про передачу права та видачу ліцензій;

●        формування в автоматичному або напівавтоматичному режимі вихідних та внутрішніх документів;

●        реєстрація вхідних та вихідних документів;

●        ведення реєстру договорів про передачу прав та видачу ліцензій;

●        забезпечення технології ведення договорів за знаками для товарів і послуг та промисловими зразками;

●        багатоаспектний пошук даних;

●        розрахунок та ведення статистичної звітності;

●        контроль виконання строків.

Система повинна взаємодіяти з технологічними системами ДП «УІПВ», а саме:

●        АС «Знаки для товарів і послуг»;

●        АС «Промислові зразки»;

●        Центральний електронний архів документів;

●        Загальна система реєстрації документів ДП «УІПВ».

3.6. Інтеграція автоматизованої системи ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачі ліцензій з технологічними автоматизованими системами.

Необхідно забезпечити взаємодію технологічних автоматизованих систем АС «Знаки для товарів і послуг» та АС «Промислові зразки» з системою ведення діловодства щодо договорів про передачу прав та видачі ліцензій.

Інформація щодо передачі прав та видачі ліцензій має надходити до технологічних автоматизованих систем. Ці відомості повинні враховуватись під час виконання дій, пов’язаних з веденням державних Реєстрів свідоцтв України на знаки для товарів і послуг та патентів України на промислові зразки.

Відомості щодо договорів про передачу прав та видачу ліцензій мають в автоматичному режимі публікуватись у відповідних розділах офіційного бюлетеня.

3.7. Еталонна база даних МКТП-10 та таблична частина оригінал-макету українськомовної редакції МКТП-10.

Необхідно провести роботи по підготовці до перекладу англомовних найменувань міжнародної класифікації товарів і послуг десятої редакції. Після завершення перекладу необхідно сформувати еталонну БД МКТП-10 та оригінал-макет табличної частини українськомовної редакції МКТП-10.

3.8. Адаптація програмного забезпечення АС «Знаки для товарів і послуг» до нової редакції МКТП.

Підготувати та актуалізувати бази знань експертних підсистем АС «Знаки для товарів і послуг», а саме:

●        підсистема обробки та аналізу переліку товарів і послуг під час експертизи;

●        підсистема для перевірки відповідності чи узгодженості наведених у переліку найменувань товарів та/або послуг та правильності їх групування по класах;

●        підсистеми для встановлення однорідності заявлених товарів та/або послуг.

Актуалізувати довідкову систему АС «Знаки для товарів і послуг».

3.9. Вимоги до супроводження технологічних автоматизованих систем.

Програмне супроводження повинно включати в себе:

●          Моніторинг роботи системного та прикладного програмного забезпечення технологічних автоматизованих систем та підсистем, що інтегровані до їх складу. Своєчасне виявлення помилок та позаштатних ситуацій, що виникають під час експлуатації систем, негайне реагування на виявлені проблеми та вживання заходів для їх локалізації.

●          Моніторинг використання системних, апаратних та програмних ресурсів, що забезпечують роботу автоматизованих систем. Вживання заходів для підвищення продуктивності та безперебійної роботи автоматизованих систем.

●          Моніторинг підсистем автоматичного завантаження даних, стосовно міжнародних реєстрацій знаків, що поширюються на Україну, з сайту Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). Аналіз протоколів завантаження даних. Виправлення у ручному режимі виявлених помилок або невідповідностей в структурі даних.

●          Моніторинг працездатності механізмів взаємодії технологічних автоматизованих систем з іншими автоматизованими системами Замовника, а саме:

–          АС «Бухгалтерський облік платежів»;

–          Центральний електронний архів документів (ЦЕАД);

–          система подання електронних заявок;

–          Інтернет бази даних Замовника;

–          система класифікації та ідентифікації видів документів.

●       Модифікація програмного забезпечення автоматизованих систем.

●       Виправлення програмних помилок, виявлених під час експлуатації автоматизованих систем.

●       Удосконалення та оптимізація алгоритмів, що забезпечують функціональність автоматизованих систем.

●       Розширення функціональних можливостей автоматизованих систем.

●       Внесення змін до програмного забезпечення з урахуванням побажань користувачів до формату вихідних даних програм, інтерфейсу користувача та порядку роботи з програмними засобами.

●       Адаптація програмного забезпечення до змін структури або формату даних, що використовуються під час обміну інформації з іншими системами.

●       Актуалізація та поповнення довідникових даних автоматизованих систем.

●       Виконання не регламентних дій з базами даних автоматизованих систем.

–                Формування не регламентних звітів на вимогу керівництва Замовника.

–                Виправлення невідповідностей в базах даних автоматизованих систем, які виникли внаслідок програмних помилок або помилкових дій користувачів. Відновлення загубленої або пошкодженої інформації.

–                Виконання, на запит користувачів, в ручному режимі, санкціонованих дій над даними, які не передбачені функціональністю програмних засобів автоматизованих систем.

●     Інші роботи

–                Оновлення серверного та клієнтського програмного забезпечення автоматизованих систем. Налаштовування параметрів програмного забезпечення.

–                Конвертація існуючих даних та модифікація структури баз даних, що пов’язані з оновленням версій програмного забезпечення автоматизованих систем.

–                Навчання користувачів. Надання консультацій та рекомендацій щодо ефективного використання функціональних можливостей автоматизованих систем.

–                Облік вимог та побажань користувачів щодо роботи автоматизованих систем з метою їх урахування в наступних версіях прикладного програмного забезпечення.

4. Вимоги до підготовки пропозиції конкурсних торгів учасником.

4.1. В пропозиції конкурсних торгів учасник повинен навести інформацію (концепцію вирішення) до кожного пункту технічних вимог (Розділи 2 та 3).

4.3. Пропозиції повинні містити концептуальні варіанти щодо вирішення вимог. При цьому необхідно конкретизувати та обґрунтувати необхідність застосування того чи іншого варіанту.

4.4. Надаючи свою пропозицію учасник повинен довести розуміння ним предметної області. Зокрема, надаючи концептуальне рішення щодо пунктів технічних вимог, учасник повинен чітко показати склад документів у інформаційних потоках, їх структуру, надати алгоритм обробки, рух в системі діловодства за категоріями користувачів, форми представлення.

4.5. Надаючи концептуальне рішення щодо інтеграції будь-яких рішень, учасник повинен окреслити алгоритми взаємодії з конкретними суміжними системами та зазначити вимоги до цих систем для реалізації рішення з інтеграції. Зазначити процедури експорту та імпорту даних, склад цих даних, принцип та порядок їх завантаження та відображення. Формулюючи свої вимоги до суміжних систем, учасник повинен обґрунтувати їх зв’язок з конкретними цілями та очікуваними результатами. Для цього учасник у пропозиції повинен навести модель предметної області, описати її та показати зв’язки між об’єктами предметної області.

4.6. В пропозиції повинна бути представлена загальна структура всього комплексу розробок, їх місце в структурі технологічних автоматизованих систем, взаємозв’язок з іншими автоматизованими системами та обґрунтування прийнятого рішення.

4.7. У пропозиції учасник повинен надати план-проспект щодо виконання послуг, зазначивши в ньому зміст і характер робіт кожного етапу, очікувані результати, терміни виконання.

4.8. Інформація про гарантійні зобов’язання повинна бути наведена у пропозиції. При наданні інформації щодо гарантійних зобов’язань учасник повинен описати весь комплекс послуг та зазначити термін надання гарантійних зобов’язань. В описі послуг необхідно детально представити умови їх надання, який персонал для цього буде задіяний, порядок обслуговування, тощо.

Відсутність конкретної інформації щодо перерахованих вище вимог буде кваліфікуватись як неспроможність учасника забезпечити технічні вимоги з подальшим відхиленням попередньої (остаточної) пропозиції конкурсних торгів.