Дві теплоелектростанції Ахметова знаходяться в критичному стані
08.06.2012   //  

ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» 29 травня уклало угоду з ДП Завод «Електроважмаш» на поставку турбогенераторного обладнання на суму 182,30 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Комплекти турбогенераторного обладнання потужністю 325 МВт призначені для технічного переоснащення блоку №14 Придніпровської ТЕС і блоку №1 Криворізької ТЕС.

В обґрунтуванні закупівлі, проведеної за неконкурентною процедурою «в одного учасника», що «ДТЕК Дніпроенерго» пояснює необхідністю термінового укладення угоди на виготовлення обладнання.

«Дані турбогенератори знаходяться в критичному технічному стані. Враховуючи значне перевищення терміну експлуатації та існуючий технічний стан турбогенераторів енергоблоку №14 ДТЕК Придніпровська ТЕС та енергоблоку №1 ДТЕК Криворізька ТЕС, відповідно, існує ризик відмови даного обладнання в будь-який момент, що може призвести до порушення технологічного циклу виробництва електроенергії, невиконання диспетчерського графіку несіння навантаження енергоблоками ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» та негативно вплинути на стабільність роботи єдиної енергосистеми України», – йдеться в обґрунтуванні.

Вказані енергоблоки оснащені турбогенераторами типу ТГВ-300, які були введені в експлуатацію в період 1961-1965 рр. Відповідно до проектної нормативно-технічної  документації, максимальний  розрахунковий термін служби даних турбогенераторів становить 25  років.  Станом на поточний період 2012 року фактичний термін експлуатації турбогенераторів енергоблоку №14 ДТЕК Придніпровська ТЕС та енергоблоку №1 ДТЕК Криворізька ТЕС становить більше, ніж 45 років, відповідно. Як повідомляється в обґрунтуванні, існуючі генератори мають дефекти ізоляції обмотки та заліза статора, замикання «трубка-трубка», «трубка-мідь» в стержнях обмотки.

Нове обладнання для заміни аварійних турбогенераторів має бути виготовлено до кінця 2013 року.