Заявку дешевих росіян не викинули з тендеру «Антонова», хоча були всі підстави
02.06.2012   //  

ДП «Антонов» 28 травня за результатами тендеру уклало угоду з російським ТОВ «Техавиа» на придбання гальмівних блоків і дисків для цивільних літаків Ан-124-100, Ан-225 на суму 305,81 млн рублів. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В тендері брали участь три компанії. Україну представляло ТОВ «Торговий дім «Укравіаснаб», яке пропонувало гальма за 195 млн грн. Також заявки подали російські компанії «Техавіа» та «Логистик авіа», чиї пропозиції коштували 305 млн рублів та 339 млн рублів відповідно, що майже втричі дешевше від пропозиції українців.

Конкурсний комітет «Антонова» в протоколі розкриття пропозицій відмітив, що обидві російські фірми не надали ф.№3 «Звіт про фінансові результати». Однак в протоколі про відхилення пропозицій було вказано, що кваліфікаційним критеріям не задовольняє заявка лише «Логистик лайну». Таким чином в відкритих торгах прийняли участь дві фірми, що дозволило обрати дешевшу пропозицію.

Нагадаємо, в Україні на тендерах через формальні обставини регулярно відхиляють дешеві пропозиції на користь значно дорожчих. Наприклад через прострочену на два тижні довідку про незнаходження підприємства в стані банкрутства, через невкладені в окремі файлики копії документів, буквального ставлення до досвіду аналогічних робіт, взагалі без пояснення причин відхилення. Більше прикладів відхилення конкурсних пропозицій тут.