Третину з травневих 360 мільйонів «Чорноморнафтогазу» отримали харків’яни
01.06.2012   //  

За останній місяць ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» за результатами тендерів уклав низку угод на загальну суму 361,42 млн. грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

З загальної суми 80,13 млн. грн. отримали чотири фірми – ПП «Комбіагроіндастрі», ПП «Фірма «Ломар», ТОВ «Універсалоптторг-Х» і ТОВ «Райагрострой-Рерспектива», які з 2010 року виграють тендери «Чорноморнафтогазу».

Ці фірми розігрують торги між собою з мізерною різницею у запропонованих сумах. Інші компанії замовник на конкурс не пропускає. Так, 24 травня «Чорноморнафтогаз» підписав договір на постачання електродів з «Комбіагроіндастрі» на суму 5,38 млн. грн. Заявки на участь у конкурсі подали ще дві компанії – ПП «Фірма» Ломар», яка пропонувала електроди всього на 10 тис грн. дорожче,  та ТОВ «Фрунзе-Електрод». Пропозиція цієї фірми коштувала 1,09 млн. грн., що в п’ять разів дешевше від переможця. Але цю пропозицію було відхилено, оскільки учасник не надав довідки про відсутність судимості за порушення процедури.

Разом з тим, ТОВ «Запорожський Коксохиремонт» змогло виграти тендери на суму 46,32 млн грн., в яких її єдиним конкурентом була фірма «Універсалоптторг-Х».

Всі ці фірми, що отримали підряди на 126,45 млн грн. з травневих тендерів «Чорноморнафтогазу», пов’язані місцем реєстрації їх засновників в Харківській області. «Запорожський Коксохиремонт» зараз вперше з’явився в тендерах «Чорноморнафтогазу». Вищезгадані чотири компанії почали вигравати тендери «Чорноморнафтогазу» з 2010 року. Вони зареєстровані в Сімферополі, їх власниками є мешканці Харківської області.

В 2010 році заступником директора з економічних питань «Чорноморнафтогазу» було призначено Олександра Кацубу, депутата Харківської міськради від Партії регіонів. Його брат Сергій Кацуба, депутат Київської облради від Партії регіонів, очолює департамент забезпечення матеріально-технічним ресурсами, роботами та послугами «Нафтогазу «України», чиїм дочірнім підприємством є «Чорноморнафтогаз». Їх батько Володимир Кацуба очолює Дергачівську райдержадміністрацію і є депутатом Харківської облради від Партії регіонів.