У Каськіва змінили розробника бізнес-плану Олімпіади-2022, скандальні попередники не впорались
30.05.2012   //  

ДП «Олімпійська надія – 2022» 22 травня уклало угоду з ТОВ «ПроПроект Планунґсменеджмент & Проектбератунґ» (Франкфурт на Майні, Німеччина) на розробку техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури. Вартість угоди склала 127,5 тис євро. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника» через стислість термінів та розірвання угоди з попереднім виконавцем робіт – австрійською фірмою Klenkhart &Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х).

Ця фірма в листопаді минулого року зі скандалом отримала підряд на розробку ТЕО «Олімпійської надії-2022». Спочатку фірма була обрана переможцем відкритих торгів, хоча її пропозиція вартістю 425 тис євро була втричі дорожчою від пропозиції французької компанії «Albertvilloise detudes et de services techiques». Французи повідомили про свої підозри щодо змови відомства Владислава Каськіва з австрійською фірмою і оскаржили результати тендеру в Антимонопольному комітеті України. Після цього тендер було скасовано і було проведено нову закупівлю «в одного учасника», за результатами якої знову ж таки було обрано Klenkhart з тією ж ціною послуг 425 тис євро.

30 квітня 2012 року угоду з австрійцями розірвано. Вони мали розробити ТЕО до 20 грудня 2011 року, однак «умови договору виконані повністю не були», повідомляється в обґрунтуванні. Разом з тим, ДП «Олімпійська надія-2022» не вказує яку частину робіт не виконано та яку суму коштів сплачено компанії Klenkhart.

Також в обґрунтуванні відсутнє пояснення вибору нового розробника ТЕО. Компанія «ПроПроект Планунґсменеджмент & Проектбератунґ» не брала участі в минулорічному тендері, в відкритих джерелах даних про цю фірму немає.

ДП «Олімпійська надія-2022» пояснює тільки стислість термінів на розробку ТЕО. Згідно з програмою економічних реформ президента Віктора Януковича, роботи потрібно завершити вже в травні 2012 року.

Також в обґрунтуванні повністю відсутні дані щодо робіт, які повинні виконати німецькі розробники. Як повідомляли «Наші Гроші», ТЕО зимової Олімпіади-2022 мало включати в себе розробку бізнес-плану для створення гірськолижного курорту на Закарпатті. Про створення льодових арен та інших неприбуткових спортивних об’єктів в тому конкурсному завданні не йшлось.

 

Повний текст обґрунтування закупівлі послуг «ПроПроект Планунґсменеджмент & Проектбератунґ»

У 2011 році за результатами проведення процедури закупівлі в одного учасника на закупівлю послуг в галузі архітектури (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури) (дата оприлюднення та номер оголошення про проведення процедури закупівлі, опублікованого в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель – 13.10.2011 р., ВДЗ № 122/6 (568/6), номер оголошення: 187378) було укладеного договір з Klenkhart &Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар  Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х) за ціною 425000 євро зі строком виконання робіт до 20.12.2011 р.

Разом з тим,  умови договору Klenkhart &Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х) виконані повністю не були, у зв’язку з чим договір від 02.11.2011 року №01-ТЕО/2011 між Klenkhart &Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х) та ДП «Олімпійська надія – 2022» був розірваний 30 квітня 2012 року.

Враховуючи викладене, у ДП «Олімпійська надія – 2022» виникає необхідність у здійсненні закупівлі послуг в галузі архітектури (Послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» –  створення спортивно-туристичної інфраструктури).

При цьому, відповідно до п.212.1 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2012 №187/2012, у травні 2012 року повинно бути затверджено попереднє техніко-економічне обґрунтування національного проекту та визначено форми участі держави у реалізації складових національного проекту.

Основною процедурою закупівлі є відкриті торги. Разом з тим, проведення основної процедури закупівлі відкритих торгів згідно мінімальних розрахунках займе 2,5 місяці (2 тижні – публікація оголошення про проведення торгів, 30 днів – строк для підготовки та подання пропозицій конкурсних торгів, 1-2 дні – вивчення пропозицій та визначення переможця (згідно Закону – 20 робочих днів), 3 робочих дні – публікація повідомлення про акцепт, мін.14 днів – строк, який необхідно витримати з дати публікації повідомлення про акцепт, та по закінченню якого замовник може укладати договір про закупівлю (згідно Закону на укладення договору відводиться 30 днів), 6-7 днів – публікація оголошення про результати, звіт про результати процедури закупівлі – у день публікації оголошення про результати), унеможливить не тільки укладення договору у травні, а також і  затвердження попереднього техніко-економічного обґрунтування національного проекту та визначення форми участі держави у реалізації складових національного проекту.

Зважаючи на викладене, проведення процедури відкритих торгів не забезпечить виконання Національного плану дій на 2012 рік у визначені строки.

Разом з тим, відповідно до положень пп.3 частини другої статті 39 Закону у разі виникнення у замовника нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, замовник може застосувати процедуру закупівлі в одного учасника. Так, зважаючи на невизначеність окремих понять у законодавстві, розірвання договору з виконавцем та строки, затверджені Національним планом дій на 2012 рік  для реалізації національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури», зумовлюють необхідність з боку замовника застосувати процедуру закупівлі в одного учасника. Наведені розрахунки щодо проведення відкритих торгів вказують на неможливість дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів з метою належного виконання покладених завдань у 2012 році. При цьому, проведення процедури закупівлі в одного учасника у часі при терміновому розміщенні оголошень надасть можливість зекономити мінімум два місяці і у цілому займе 0,5 місяці (публікація оголошення – в день прийняття рішення про закупівлю, але після проведення переговорів з учасником, 1 день – визначення переможця, 1 день – публікація повідомлення про акцепт, 5 робочих днів – строк, який необхідно витримати з дати публікації повідомлення про акцепт, та по закінченню якого замовник може укладати договір про закупівлю, 1 день – публікація оголошення про результати, звіт про результати процедури закупівлі – у день публікації оголошення про результати).

На підставі викладеного, оскільки у замовника існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, здійснення закупівлі послуг в галузі архітектури (Послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» –  створення спортивно-туристичної інфраструктури) у 2012 році можливе лише за умови застосування процедури закупівлі в одного учасника з причин, визначених у підпункті 3 частини другої статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель».