На створення космічного погодного супутника Україна виділила 23 мільйони
29.05.2012   //  

Державне космічне агентство України 22 травня уклало угоду з ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» на створення та використання перспективних малих супутників «Мікросат» вартістю 23,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Проект «Мікросат» передбачає створення першого українського космічного апарата (далі – КА) наукового призначення «Мікросат»  з метою забезпечення проведення технологічних та наукових експериментів в умовах космічного простору. Встановлена на його борту наукова бортова апаратура «Іоносат-Мікро» призначена для дослідження іоносфери, космічної погоди, діагностики природних та техногенних катастрофічних явищ.

З метою відпрацювання в умовах космічного простору нових технічних рішень зі створення перспективної космічної платформи, вирішення завдань дистанційного зондування Землі до складу корисного навантаження включено також експериментальні зразки аміачної рушійної установки, малогабаритної астровимірювальної системи, швидкісної радіолінії, батарей хімічної та фотоелектричної, нових терморегулюючих покрить.

Роботи зі створення КА «Мікросат» вартістю у 3,3 млн. грн. протягом 2008-2009 років виконувались Державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» ім.М.К.Янгеля» за державним контрактом № 1-11/08 від 25.09.2008 р.

Незважаючи на обмежене фінансування, «КБ «Південне» отримало результати, що підтверджують технічні можливості створення КА та можуть бути покладені в основу розробки матеріалів технічного проекту

Крім того, з метою оптимізації коштів та скорочення термінів розробки КА передбачається створення службових підсистем КА «Мікросат» з максимальним запозиченням результатів попередніх розробок ДП «КБ «Південне» по темі «Січ-2». Для управління КА, прийому телеметричної інформації, планування роботи його бортової апаратури  буде використано наземний комплекс управління КА «МС-2-8М» та інформаційний комплекс космічної системи «Січ-2», які раніше розроблені ДП «КБ «Південне», з мінімальним обсягом його дооснащення.