- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Янукович літає вже двома вертольотами Agusta і одним літаком Falcon за 8 мільйонів

Державне авіаційне підприємство «Україна» Державного управління справами 22 травня уклало угоди з ТОВ «Центравіа» на послуги з оренди двох вертольотів Agusta AW та одного літака Falcon 900 на суму 8,10 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Оренда двох вертольотів Agusta AW – 139 (бортові номери UR-CRB та UR-CRG) коштуватиме 6,50 млн грн. Минулого року оренда одного такого вертольота коштувала 7,50 млн грн [1].

Оренда літака Falcon 900 (бортовий номер UR-CRD) коштуватиме 1,60 млн грн. Минулого року за оренду цього літака авіапідприємство ДУСі заплатило 8,00 млн грн. [2]

В обох випадках торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». ДАП «Україна» пояснює це тим, що у державному реєстрі цивільних повітряних суден України вертольоти Augusta AW-139 і літаки Falcon 900, які відповідають встановленим вимогам з авіаційних перевезень вищих посадових осіб держави, є в розпорядженні лише ТОВ «Центравіа», а також ТОВ «Росьавіа» та ТОВ «Аеростар». Однак останні компанії надіслали «Україні» листи невказаного змісту, після яких авіапідприємство ДУС було змушено орендувати повітряні судна саме у «Центравіа».

Нагадаємо, Держупавління справами замовило ДАП «Україна» здійснення авіаперевезень в межах України на суму 4,71 млн грн. та здійснення авіаперевезень гелікоптерами на 18,31 млн грн. Окрім вищевказаних вертольотів та літака в розпорядженні «України» є ще два гвинтокрила Мі-8МТВ-1 та кілька літаків.

Станом на 2011 рік ТОВ «Центравіа» мало засновниками донеччанина Павла Ковальова та віргінський офшор «Аеро холдінгс лімітед». На момент заснування фірми в 2007 році її засновниками бути ТОВ «Укркиївресурс» та Павло Литовченко, який брав активну участь в оборудці з отриманням земельної ділянки для резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича. На нього було оформлено фірму «Танталіт», яка виступила офіційним орендатором 127 га землі в Вишгородському районі під Києвом поряд з 1,7 га, орендованими особисто Віктором Федоровичем. Зараз Литовченко є депутатом Київської облради.