В Україні немає людей, які не платять податків
28.05.2012   //  

Сьогодні журналіст Чаленко нагадав про один міф, який незаслужено живе вже багато років. Суть його в двох словах: «Якби в Україні всі платили податки, то жили б ми набагато краще». Ну, і зрозуміло – податки платять далеко не всі.

Тепер цитата від Чаленка ( в дискусії з Романом Шрайком із «Дурдому»):

«И последнее. Рома, чисто спортивный вопрос: а вы налоги платите (если не секрет, то сколько в 2011 году заплатили), деньги в пенсионный фонд за себя и своих работников отчисляете? Если не секрет, сколько вы за прошедший 2011 год заплатили? Это я у вас, как у европейца спрашиваю. Мне почему-то кажется, что платите вы мизер. Все остальное идет мимо кассы. Будете платить налоги, будет у вас хорошая железная дорога и трясти вас с Хюндаях не будет.».

Не будемо звертати увагу на розрив логіки: «заплатиш податки – поїзд менше буде трясти». Суть в іншому. Насправді в Україні немає людей, які не платять податків. Бо головним податком, який наповнює українську казну є податок на додаткову вартість, тобто ПДВ. Знімаються ці 20%, нагадаємо, при будь-якій покупці.

І от можемо порівняти людину з легальною зарплатою в 3 000 грн і нелегальною – в 1000 доларів. Припустимо, що всю зарплату вони витратили на купівлю товарів-послуг.

У результаті перша людина віддала державі 1200 грн. прямого податку і 600 грн – через ПДВ. Разом – 1800. Друга – 200 доларів, тобто 1600 грн. І це якщо не рахувати того, що друга людина є, як правило, приватним підприємцем, а відтак платить ще своїх 5% плюс Пенсійний фонд.

Так що будь-який українець, навіть якщо він з якихось мотивів не платить жодної копійки прямих податків, має право сказати: «Я утримую цю владу. І це за мої гроші вона купила «Хюндаї» Хоча я їх цього робити не просив».

І останнє. Кожен, купуючи будь-що в магазині, може сам собі придумати, куди підуть його гроші: на зарплату вчителю, чи на «дотацію вугільних підприємств». Як правило, хід думок залежить від рівня довіри до влади.

Особисто я думаю, що чим більший бюджет – тим більша дотація. А не вища зарплата для вчителя. І не рівніша колія для «Хюндай».

 

Блог від: Олексій Шалайський