Міністр Богатирьова. Мати мультимільйонерів
15.05.2012   //  

«Как измерить силушку богатырскую? – Да помножь богатырскую массушку на ускореньице!» Цей нехитрий прийом дозволив «Нашим Грошам» знайти півмільярда, які менш ніж за два роки заробила фірма одного з синів-близнюків Раїси Богатирьової. І це зовсім не таблетки.

Мова піде не про Олександра «Фармацевта» Богатирьова, що минулого тижня прогримів на всю Україну. Тоді Міністерство охорони здоров’я, що віднедавна очолює Раїса Богатирьова, провело перший цього року тендері і відразу обрало постачальником вакцин на 11 млн грн. фірму «Фармстандарт-Біолік», 20% акцій якого належить Олександру Богатирьову.

Ця перемога хоч і гучна, але не дуже дивна. Харківський завод справді є потужним виробником вакцин, тому його здобутки цілком прогнозовані, насамперед на фоні останніх заяв Миколи Азарова про необхідність якнайбільше залучати вітчизняних виробників до постачання лікарських препаратів за державними програмами. Помноживши цю заяву на міністерський статус Раїси Василівни можна очікувати, що «Біолік» цього року перевершить свої тендерні досягнення минулого (29 млн грн.) і позаминулого (11 млн грн.) років. Однак розмір радощів сина міністра не такий вже й великий, оскільки йому належить лише п’ята частина акцій «Біоліку», рештою володіють росіяни, які і займаються розвитком виробництва.

А ось Ігор «Енергетик» Богатирьов – це справжня гордість для держслужбовця Раїси Василівни, яка полюбляє «Луі Вуіттон» не менше від іншої держслужниці Юлії Тимошенко, що зараз аналізує свої захоплення у колонії. 35-річний Ігор Ігорович, брат-близнюк Олександра Ігоровича, почав робити велику кар’єру в енергетиці в 2007 році, коли уряд Віктора Януковича дозволив йому стати першим заступником НАК «Укренерго». Ця держкомпанія є монополістом на ринку транспортування електроенергії, виступаючи «прокладкою» між виробниками та обленерго. Однак там він пропрацював не дуже довго, зважаючи на зміну уряду. Тому на поверхню вигулькнув лише наприкінці 2010 року. Зате як він це зробив!

У жовтні 2010 року, коли Віктор Янукович вже став президентом України і вирішив не звільняти Раїсу Богатирьову з посади секретаря РНБОУ, яку вона займала з часів Ющенка, Ігор Ігорович офіційно ввійшов до складу засновників ТОВ «Завод енергетичного машинобудування» («ЗЕМ»). Йому відразу дісталось 49% статутного капіталу фірми, яка всього за три місяці до зміни власників отримала підряд на реконструкцію потужностей Придніпровської ТЕС «Дніпроенерго» вартістю 343 млн грн. Роз’єднати ці дві події важко. Річ у тім, що Раїсу Василівну завжди називали однією з соратниць Ріната Ахметова, який на той час вже контролював «Дніпроенерго».

У кожному разі, саме входження Ігоря Ігоровича до власників «ЗЕМ» змусило перевернутись вантажівку з коштовними держпідрядами на вулиці цієї фірми. І його поява саме в цій фірмі теж не випадкова – Ігор Богатирьов керував «Укренерго» разом з основним власником фірми Володимиром Бузіновим. Тож ми помножили «богатырскую массушку на ускореньице», тобто склали до купи всі дані про перемоги «ЗЕМ» з «Віснику державних закупівель» і отримали наступну картину.

У 2008 році «ЗЕМ» виграв держпідряди на 64 млн грн., в 2009 – жалюгідні 400 тисяч. У першому півріччі 2010 року фірма виграла тендери на 14 млн грн. Після цього менше ніж за два роки «Завод енергетичного машинобудування» отримала держпідрядів уже на 514(!) млн. грн. Остання перемога зафіксована 7 травня цього року, Старобешівська ТЕС державного ПАТ «Донбасенерго» обрала «ЗЕМ» виконавцем технічного переоснащення енергоблоку вартістю 82,10 млн грн. І мабуть це не кінець. Чергове покращення гряде..

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»