Янукович прогайсає на вертольоті вдвічі більше грошей, ніж йому виділено на закордонні візити
14.05.2012   //  

Державне управління справами 10 травня уклало угоду з ДАП «Україна» на перевезення пасажирів авіаційним транспортом з квітня по грудень 2012 року на 31,70 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Як повідомляється в обґрунтуванні закупівлі, фінансування перевезень президента Віктора Януковича здійснюється за рахунок трьох статей держбюджету. В тому числі за рахунок візитів президента за кордон (8682,04 тис. грн., без ПДВ), здійснення авіаперевезень в межах України (4711,809 тис. грн., з ПДВ) та здійснення авіаперевезень гелікоптером, яке становить понад половину всієї суми, – 18311,029 тис. грн., з ПДВ.

В обґрунтуванні закупівлі вказано, що ДАП «Україна» має два вертольоти типу Мі-8МТВ-1 (номери UR-РАA, UR-РАВ) для здійснення безпосадочних польотів дальністю до 620 км. Окрім цього «для забезпечення оперативних спеціальних авіаперевезень вищих посадових осіб України на коротку відстань» державне авіапідприємство залучає у ТОВ «Центравіа» залучаються вертольоти типу Augusta 139. У цієї ж компанії орендується літак Falcon 900. Вартість оренди Augusta та Falcon не вказана.

Нагадаємо, минулого року ДАП «Україна» орендувала у ТОВ «Центравіа» вертоліт Augusta за 7,50 млн грн. та літак Falcon за 8,00 млн грн.

Зараз «Центравіа» має засновниками донеччанина Павла Ковальова та віргінський офшор «Аеро холдінгс лімітед». На момент заснування фірми в 2007 році її засновниками бути ТОВ «Укркиївресурс» та Павло Литовченко, який брав активну участь в оборудці з отриманням земельної ділянки для резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича. На нього було оформлено фірму «Танталіт», яка виступила офіційним орендатором 127 га землі в Вишгородському районі під Києвом поряд з 1,7 га, орендованими особисто Віктором Федоровичем. Зараз Литовченко є депутатом Київської облради.