Держкіно заплатить півмільйона фірмі дружини Тігіпко, аби потрапити в Канни
14.05.2012   //  

Державне агентство України з питань кіно 7 травня уклало угоду з ТОВ «Артхаус трафік» на послуги з проведення заходу в галузі культури – організації Українського павільйону в рамках Міжнародного кінофестивалю в Каннах (Франція), який пройде 16-26 травня. Вартість угоди склала 500 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

До ціни угоди ввійшла вартість оренди 25 м2 для розміщення українського павільйону. Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника, оскільки фірма уклала відповідний контракт з організаторами фестивалю. І зараз, згідно з листом Association Francaise du Festival International du Film, «Артхаус трафік» має викл.чне право на оренду павільйону для України».

В 2011 українська корометражна стрічка «Крос» Марини Вроди отримала в Каннах Пальмову гілку. Цього року жоден український фільм не пройшов відбір до конкурсної програми.

За даними ВВС, Україна орендує павільйон в Каннах для презентації восьми кінопроектів. В рамках кіноринку презентують фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», який нещодавно пройшов в українському кінопрокаті, кіноальманах «У кожного свій Чехов» по оповіданням Антона Чехова, поміщеним  сучасний контекст.

Представникам міжнародної кіноіндустрії також продемонструють стрічку «Чемпіони з підворотні» режисера Ахтема Сеітаблаєва, яка розповідає про бездомних людей, які в 2009 році в італійському місті Мілан виграли чемпіонат світу з футболу для бездомних.

Також презентують анімаційний фільм «Микита Кожум’яка», широкобюджетне фентезі «Колесо фортуни: Казка про злиднів», документальний фільм «Невідома країна», драму «Переполох у Хелмі» і кіноальманах «Шевченко. Для тебе, для України».

Ще один проект – фільм «Іван Сила». Це стрічка, режисером якої виступив Віктор Андрієнко, а головні ролі в ній виконали спортсмени Дмитро Халаджи та Василь Вірастюк. Фільм оповідає історію життя Івана Фірцака, який народився у 1899 році на Закарпатті, у 18 років став актором чехословацького цирку, а згодом – чемпіоном Європи з культуризму.

Засновниками ТОВ «Артхаус трафік» є Денис та Віталій Іванови, Марина Шух. Наприкінці 2010 року до складу засновників ввійшла Вікторі Тігіпко, дружина віце-прем’єра Сергія Тігіпко.