Що дозволено ГПУ, те не дозволено бикам
18.04.2012   //  

Генеральна прокуратура України пояснила українцям, що, якщо вона хоче витратити півмільйона доларів на Тойоти для своїх клерків, її нічого не зупинить. Навіть світова фінансова криза.

Зі всіх депутатських звернень, які останнім часом надсилав Центр протидії корупції, ми з нетерпінням чекали, як відкараскаються Литвин і Генпрокуратура. Голова Верховної Ради мав пояснити, де він взяв новенький броньований «Мерседес», а захисники законності – навіщо їм вісім Тойот Камрі.

Начальник парламенту поступив як справжній українець: «Нічого не пам’ятаю, мене там не було». Юридичними словами: «виконавець Верховної Ради розмістив у «Віснику державних закупівель» помилкову інформацію, за що його і покарали, а «Мерседеса» в нас нема».

Не будемо потішатись над сивочолим поводирем нації стосовно того, що мало якому виконавцеві може привидітись номер кузова автомобіля з точністю до останнього знаку: WDD2211761A359818. Залишимо це на потім, коли сфотографуємо цей «Мерседес»-привид.

Більше нас збудила відповідь Генеральної прокуратури України стосовно Тойот. Нагадаємо, що лицарі Феміди купували собі автомобілі якось дуже сором’язливо. Спершу опублікували лише суму закупівлі. Без марок і кількості авто. Лише після того, як народний депутат Віктор Матчук поцікавився у прокурорів причиною їхньої цнотливості – з’явились вісім злощасних Камрі, по $56 000 штука.

Називаємо їх злощасними, бо саме в дні генпрокурорівського шопінгу прем’єр-міністр Микола Азаров розпинався на телеекранах про те, як він забороняє всім держчиновникам купувати дорогі забавки. Отак і сказав: «будь-які спроби посадовців порушити «правило жорсткої економії» будуть припинятися , а винні – притягатися до відповідальності».

Щоби слово не розходилось з ділом, Микола Янович продовжив до 2014 року Постанову Кабміну від 22 жовтня 2008 року «Про економію бюджетних коштів…». Сталося це 5 березня. І тут варто нагадати, що попередня Постанова закінчила свою дію 1 січня.

Саме цією часовою діркою і скористалась Генпрокуратура. У своїй відповіді депутатові Матчуку заступник Генпрокурора Ударцов так і пояснив: у нас тут виникла юридична можливість тривалістю у 2 місяці, от ми нею і скористалось. Так що $450 000 бюджетних грошей потратили у повній логіці з буквою Закону.

З Буквою справді все склалось якнайкраще. Проблема виникла лише з Духом, точніше з душком. Бо якщо Постанова про економію коштів діє вже четвертий рік, а в Україні лютує криза, то, чого вона мала вщухнути в січні-лютому 2012 р?

Але і це ще не все. Виявляється фінансова криза в Україні проявляється вибірково не лише в часових, а й в географічних координатах. Нагадаємо, що приблизно в той самий час на Рівненщині була придбана ще одна Тойота Камрі. Для Клесівського лісництва. Так от буквально через кілька днів директора і головбуха звільнили, а начальники обласного рівня отримали догани. Юридично ні за що. По-перше, в цей час жодна Постанова не працювала, а по-друге, лісники на відміну від ГПУ під її дію взагалі не підпадали: Тойоту купили за зароблені, а не бюджетні кошти.

Не допомогло. Бо як же так: країна страждає, а дехто на переговори на Камрі збирається їздити?

Незадовго до Нового року у Донецьку звільнили начальника управління капітального будівництва. За те, що посмів купити Volkswagen Passat. Хоча Постанова на нього теж не розповсюджувалась. Окрім того, масово відмінялись автомобільні тендери інших підприємств.

Ми не будемо захищати звільнених: як криза, то криза для всіх. Але, коли одних звільняють за $40 000, а іншим дозволено купувати на півмільйона, то мимоволі згадується давньоримське: «Що дозволено Юпітерові, те не дозволено бикові». І так неприємно відчувати себе биком…

 

Олексій Шалайський, «Наші гроші»