МВС купує у ЄДАПСа закордонні паспорти по 270 гривень
11.04.2012   //  

Міністерство внутрішніх справ України 9 квітня за результатами тендеру уклало угоду з Консорціумом «ЄДАПС» на виготовлення 716070 паспортів громадянина України для виїзду за кордон на загальну суму 100,09 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».ї

МВС заплатить по 270 грн. за 94420 паспорти, виготовлені та доставлені протягом 10 робочих днів. Паспорти, виготовлені протягом 30 днів, коштуватимуть 120 грн., таких замовлено 621650 штук.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», що обґрунтовується «практичною відсутністю конкуренції постачальників паспортів, а також потребою у здійснені додаткової закупівлі у того самого постачальника».

Виготовлення паспортів, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 № 858 «Про затвердження технічного опису та зразка бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», здійснюється з використанням сторінки з полімерного матеріалу. Починаючи з часу їх запровадження – липень 2007 року і по сьогодні їх виготовлення здійснює консорціум «ЄДАПС».

«На даний час МВС забезпечує видачу паспортів на підставі діючого договору № 49ю/2010 від 24.03.2010 укладеного з консорціумом «ЄДАПС». Залишок невикористаних зобов’язань за існуючим договором дозволить забезпечити поставку зазначених паспортів лише до кінця березня 2012 року», – вказано в обґрунтуванні.

На запит МВС державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» надало інформацію про можливість розпочати поставку паспортів через 10-12 тижнів після підписання договору, а державне підприємство «Київська офсетна фабрика» та Банкнотно-монетний двір Національного банку України повідомили про відсутність технічної можливості виготовити за встановленими стандартами (параметрами) паспорти громадянина України для виїзду за кордон. Тобто зазначені підприємства не мають можливості здійснювати виготовлення закордонних паспортів у вищевказані строки.

Разом з тим МВС не повідомляє чому закупівля паспортів не була організована раніше. В грудні 2011 року МВС проводив аналогічну закупівлю у ЄДАПСу. Тоді було придбано 100,5 тисяч персоніфікованих бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон за 15 млн грн. Неконкурентна процедура пояснювалась неможливістю виготовлення паспортів на потужностях держпідприємств.

Нагадаємо, консорціум ЄДАПС утворено кількома приватними фірмами, держпідприємствами і департаментом ресурсного забезпечення МВС. Інтереси концерну лобіює нардеп Василь Грицак (Партія регіонів).

На початку 2010 року уряд Юлії Тимошенко намагався змінити підпорядкування ДП «Поліграфічний комбінат «Україна». Урядовці вважали, що держкомбінат «приватизований ЄДАПСом». Однак ця спроба завершилась невдало, оскільки уряд Тимошенко пішов у відставку після перемоги у президентських виборах Віктора Януковича (Партія регіонів).