«Хліб інвестбуд» програв: держкорпорація за 46 мільйонів купила кормові у партнера Юри Єнакіївського
06.04.2012   //  

ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» 30 березня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Східна зернова група» на постачання кормових культур вартістю 46,45 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кукурудзу придбано по 1700 грн./т, фуражна пшениця по 1600 грн./т, силос по 435 грн./т, сіно по 1250 грн./т, солома – 250 грн./т, зелений корм – 375 грн./т.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Хліб інвестбуд», яке минулого року було уповноваженим агентом ДПЗКУ та Аграрного фонду по операціям закупівлі та експорту зерна.

Перемогу в тендері отримала «Східна зернова група», зареєстрована в липні 2010 року зі статутним капіталом 900 грн. в місті Слов’янськ Донецької області. Її засновниками є Юрій Скиданов, Тамара Гапон та Юрій Плотніков.

Юрій Скиданов також є директором та співзасновником ПАТ «Хліб», безпосереднім співзасновником до червня 2010 року був народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко.

Довідково

Міністерство агрополітики, якому підконтрольне ДПЗКУ і Аграрний фонд, очолює Микола Присяжнюк, що був безпосереднім бізнес-партнером Юрія Іванющенко (ЗАТ «Юнкерс»).

ТОВ «Хліб інвестбуд» на 49% належить «Торговому дому «Укрхлібпродукти» – дочірньому підприємству ДАК «Хліб України». 51% статутного капіталу «Хліб інвестбуду» належить ТОВ «Каласар», яким керує близький до групи народного депутата від Партії регіонів Юрій Іванющенка  Олександр Козирєв. Засновниками «Каласару» є швейцарська фірма «Трейд хауз Юкреніан фуд грейн аг (Trade house Ukranian food AG)» та кіпрська компанія «Генетехма файненс лімітед» з групи «Внешэкономбанка» Володимира Путіна.

4 квітня Генпрокуратура повідомила про порушення карної справи за фактами про збитки в Аграрному фонді на суму майже 340 млн. грн.

Встановлено, що Аграрним фондом у березні минулого року укладено з одним із підприємств договір на закупівлю зерна на суму 1,5 мільярдів гривень.

Чинним на той час законодавством операції з постачання зерна (окрім їх першого постачання виробниками) звільнялися від сплати податку на додану вартість. Не дивлячись на це, з метою незаконного покриття витрат вказаного підприємства зі сплати податку на додану вартість, останньому у березні-травні 2011 року за підробленими документами перераховано понад 280 мільйонів гривень.

У подальшому за дорученням Мінагрополітики службові особи Аграрного фонду та вище вказаного підприємства наприкінці минулого року підписали додаткову угоду до договору, яка передбачала повернення Аграрному фонду коштів на суму 1,4 млрд. грн. сплачених за зерно. Проте, підприємство кошти не повернуло, а у цей же день уклало угоди на придбання зерна за цінами, які на 52 мільйони гривень перевищували інтервенційні.

Унаслідок цих протиправних дій службовими особами Мінагрополітики, Аграрного фонду та вказаного підприємства інтересам держави нанесено збитки на суму майже 340 млн. грн.

Голова Аграрного фонду Сергій Хорошайлов 2 квітня звільнився з поста голови Аграрного фонду за власним бажанням після року керівництва державним фондом.