Патент, на якому збагатився губернатор Львівщини з друзями, виявився краденим
05.04.2012   //  

Лiворуч — винахiд Говорухи, що належав державi, праворуч — “винахiд” Костюка, що тепер належить компанiї з Кiпру.

Патент на кріплення КПП-5 і його елементи (кріпить рейки до шпал), який належить губернатору Львівщини Михайлу Костюку і бізнесменам Ярославу і Богдану Дубневичам, виявився вкраденим.

Про це в інтерв’ю розповів автор патенту Володимир Говоруха, пишуть в газеті «Експрес» Оля Пiлiщук, Олексiй Малярчук і Iгор Починок

Патент на КПП-5 був розроблений ще до 2000-го року, коли Говоруха очолював державне науково-конструкторське технологiчне бюро шляхового господарства «Укрзалiзницi». Однак у першому ж патенті 2002-року серед авторів значаться вже три прізвища: Говоруха, Дубневич, Костюк. Михайло Костюк  на той момент очолював головне управлiння колiйного господарства, Дубневич – його близький товариш.

Говоруха розповів, що в автори патенту Костюк і Дубневич потрапили за вказівкою зверху.

«Тодi, коли я патентував, вимушено включав працiвникiв Укрзалiзницi, працiвникiв львiвських заводiв — генеральних директорiв (мова про Дубневича, керiвника ТзОВ “Корпорацiя “Колiйнi ремонтнi технологiї”,- ред.)… нам (державному пiдприємству. — ред.) заплатили за розробки 50 тисяч гривень, люди отримали зарплату — i все, на цьому скiнчилося»,- сказав Говоруха.

«Укрзалізниця» починає закуповувати нові кріплення. Помаранчева революцiя, смерть Кирпи та звiльнення Костюка на якийсь час паралiзували схему.

Однак у лютому 2008 року Костюк став керiвником  «Укрзалізниці». Одразу – 20 лютого – з’являються новi технiчнi умови на виготовлення шпал, які закріплюють монополію КПП-5: “для крiплення рейок до шпал за допомогою скрiплення КПП-5 в шпали повиннi бути забетонованi закладнi анкери АЗ-2, виготовленi за ТУ У 35.2-30268559-070”.

Монополія була потрібна для того, щоб не допустити до тендерів інші кріплення – іноземного виробництва (Pandrol, Vossloh,  SB-3, і т.д.), а також вітчизняного –  КПП-1 – яке було створено 1996 року (керiвник групи винахiдникiв — Анатолiй Iвановський, АТ “Механiка”).

За словами заступника директора АТ “Механiка» Володимира Чуприни, їм вдалось постачати запатентованi вироби залiзницi тiльки двiчi, та й то лише за допомогою посередникiв.

“Умови були виписанi пiд конкретну фiрму. Одна фраза — i все. А порiвняйте обидва анкери — один до одного. Нас просто усунули. Звiсно, ми судилися, виграли. Але допоки йшли суди, договори на постачання на сотнi мiльйонiв уже були виконанi”, —розповів Чуприна. Це пiдприємство виготовляло скрiплення КПП-1 на залiзницi Росiї, Молдови, Казахстану.

Костюк пропрацював на залiзницi 15 мiсяцiв. За цей час корпорацiя “Колiйнi ремонтнi технологiї” отримала майже 2 мiльярди гривень.

Цього року з Костюком стався скандал: ЗМІ оприлюднили відомість ТОВ “Колiйнi ремонтнi технологiї”, де у рубриці «заробітня плата» є прізвище губернатора Львівщини, що заборонено законом. Сам Костюк повідомив, що таким чином він отримує винагороду за авторське право. Однак журналісти виявили, що восени 2011-року ТОВ “Колiйнi ремонтнi технологiї” перестало бути власником патенту на всі елементи КПП-5. Права були передані кіпрській фірмі  “КРТ iнвестментс ЛТД”.

Від “Наших  Грошей”

Після призначення Костюка головою Львівської ОДА наприкінці 2011 року ТОВ «Корпорація КРТ» братів Дубневичів виграла тендери держпідприємств на постачання анкерів АЗ-2 та кріплень КПП-5 на загальну суму 236,37 млн грн.

23 березня прес-служба Львівської прокуратури повідомила про перевірку звернення народних депутатів щодо можливого суміщення посад головою Львівської обласної адміністрації Михайлом Костюком і фактів отримання доходу головою ОДА в комерційній структурі. Зокрема, предметом прокурорської перевірки є достовірність поданих відомостей щодо наявності патентів, які є результатом творчої діяльності.