Будівництво офісу в Києві коштує $300 за квадрат, з відкатами – $600, і продається в вп’ятеро дорожче
04.04.2012   //  

В інвестиційних проектах, які міська владала Києва пропонує брати участь приватному бізнесу, розмір відкатів може сягати 20-50% оціночного бюджету проекту. Про це в інтерв’ю «Діловій столиці» повідомив керівник компанії «Кий девелопмент» Олександр Котенко.

На думку забудовника, перемогти в інвестиційних конкурсах чесно просто неможливо.

«Відкати чиновникам, що приймають рішення, можуть досягати 20-50% оціночного бюджету проекту. Але платити такі гроші готові хіба що будівельники, що орієнтуються на високодоходні сегменти житлової і комерційної нерухомості. Адже не секрет, що собівартість зведення таких об’єктів не перевищує $300/кв. м, а з урахуванням відкатів і хабарів чиновникам доходить до $600/кв. м. Продати ж їх можна в два-п’ять разів дорожче. У інших сегментах перемога в інвестконкурсі цікава хіба що кишеньковій компанії того ж чиновника, який заздалегідь продумав схему, як можна запрацювати навіть на, здавалося б, невигідному соціальному проекті», – каже Котенко.

Як приклад Котенко наводить ситуацію з будівництвом дитсадку, собівартість якого складає ті ж $300/кв. м.

«За документами проходить в рази дорожче. І ці гроші акуратно, без запізнень виплачуються з бюджету. Але якщо за той же об’єкт візьметься «чужий» інвестор, чекати виплат йому доведеться роками. […] Останніми роками провалилося багато великих інвестпроектів, пов’язаних з житлово-комунальною сферою (австрійський інвестор планував узяти в обслуговування декілька київських районів), паркінгами. У останньому випадку китайський підрядник, натхненний отриманими під час недавнього візиту нашого Президента в Піднебесну гарантіями, хотів вкласти декілька мільйонів доларів у будівництво в столиці парковок. Але від декількох запропонованих ділянок компанія просто відмовилася, визнавши їх дуже ризикованими. Зокрема, на вулиці Пушкінській, де будувати стоянку пропонувалося в оточенні восьми будівель, що представляють історичну цінність», – сказав Котенко.

Нагадаємо, 29 березня Київська міськдержадміністрація під керівництвом Олександра Попова і Фонд «Ефективне управління» Ріната Ахметова провели Київський інвестиційних форум. На ньому чиновники презентували низку інвестиційних проектів на загальну суму 125 млрд грн. За результатами форуму було укладено кілька попередніх угод про наміри розвивати проекти в секторі комерційної та житлової нерухомості.