Віртуальний приват Удода, Вілкула та місцевих чиновників коштує чверть мільйона на рік
30.03.2012   //  

Дніпропетровська облрада 15 березня уклала угоду з ТОВ «НВП «Трайфл» на забезпечення функціонування в 2012 році віртуальної приватної мережі між телекомунікаційним центром органів місцевого самоврядування та виконавчої влади області і сільськими, селищними, міськими радами міст районного значення. Вартість угоди склала 280 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В 2006 році на базі оптоволоконних каналів компанії «Трайфл» побудовано регіональну інформаційно-телекомунікаційну мережу облдержадміністрації, обласної ради, віддалених управлінь облдержадміністрації. В 2009 році до них підключено місцеві органи влади.

Дніпропетровська область стала першою в Україні, яка об’єднала сільські, селищні та міські ради міст районного значення в єдину інформаційно-телекомунікаційну мережу області. Мережа створена на виконання спільного проекту Дніпропетровської облради та Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Фонду Східна Європа «Електронне село». До неї підключено 334 сільські, селищні та міські ради міст районного значення 22 районів області.

Перехід до іншого провайдера облрада вважає неможливим.

«На сьогодні в Україні не існує передумов появи надійних та швидкісних каналів передачі даних на рівні села/селища. Операторам зв’язку та телекомунікаційних послуг економічно невигідно вкладати кошти в побудову оптоволоконних каналів зв’язку, які забезпечують високу якість та надійність передачі інформації до сіл та селищ області. Такі канали побудовані лише на районному рівні. Жодне село в Україні немає можливості використання таких каналів зв’язку. Таким чином, Альтернативні рішення з цих питань, пов’язані з прийняттям інших технічних рішень, організацією інших мереж, що призведе до докорінної переробки уже встановлених мереж, а також налагоджування іншого сервісного обслуговування. Повне або часткове руйнування існуючої і задовольняючої всім вимогам замовника мережної інфраструктури з метою організації такої ж по функціональним можливостям мережі є технічно і економічно недоцільним, а також потребує додаткових невиправданих витрат. Підтримка працездатності мережі є, також, запорукою успішного виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, Дніпропетровською обласною радою та ТОВ «Майкрософт Україна», який передбачає співпрацю сторін з реалізації проектів електронного урядування», – йдеться в обґрунтуванні закупівлі, проведеної за неконкурентною процедурою «в одного учасника».

За даними облради, ця компанія «Трайфл» в 1992 році створила один з перших в Україні інтернет-вузлів. До 1996 року компанія існувала під назвою «Apex». За даними «НГ», ТОВ «НВП «Трайфл» заснована в 2003 р Поліною Мамон та Андрієм Єжихіним.

Нагадаємо, днями в Дніпропетровській міськраді розгорнувся скандал, пов’язаний з виділенням 267 тис грн. на створення електронних адрес для депутатів. Створення однієї е-мейл адреси коштуватиме понад 2 тис грн.

«Если у нас уже куплено серверное оборудование на 850 тысяч гривен, то его точно достаточно и для обслуживания электронной почты.  Часть расходов может быть значительно уменьшена. Например, программное обеспечение и настройка сервера фактически может обойтись всего в 800 гривен вместо 220 тысяч! Этого можно добиться, просто используя Open Source продукты, то есть приложения с открытым кодом. Хотя wi-fi подешевел (по сравнению с изначальным проектом), и  в целом обойдется городской казне в 217 тысяч гривен вместо 844 тысяч гривен, все равно непонятно, почему для 20 постоянных комиссий горсовета закупать будут 12 точек wi-fi по 1666 гривен, а для сессионного зала и двух других залов –  14 точек доступа по 1785 гривен? “, – заявив депутат міськради Сергій Жуков.