- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Чорноморнафтогаз» за 150 мільйонів купив труби у улюбленої «прокладки» вдвічі дорожче від ринку

ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» 22 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ ТОВ «Райагрострой-Перспектива» на придбання сталевих труб на загальну суму 150,03 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Труби придбано за цінами суттєво вищих від ринкових [1]. Наприклад, труба 89 х 8  В20 придбана по 24,2 тис грн./т, тоді ринкова ціна складає 11,6 тис грн./т. Труба 219х12 В20 придбана за 25,2 тис грн./т при ринковій ціні 10,8 тис грн./т.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Універсалоптторг-Х», яке пропонувало труби дорожче всього на 0,03%.

З початку 2012 року ці компанії розіграли між собою тендери «Чорноморнафтогазу» на постачання сталевого прокату на 13,39 млн грн. [2] по цінам в три рази вищим від ринкових, хімічних речовин на 20,11 млн грн. [3], буріння свердловин Голіцинського родовища на 75,96 млн грн. [4] У всіх випадках різниця в пропозиціях цих компаній складала кілька сотих відсотка.

«Універсалоптторг-Х» та «Райагрострой-Перспектива» зареєстровані в Сімферополі, їх засновниками є харків’яни Юрій Цебро та Марина Клаванська відповідно.

В 2010 році заступником директора з економічних питань «Чорноморнафтогазу» було призначено Олександра Кацубу, депутата Харківської міськради [5] від Партії регіонів. Його брат Сергій Кацуба, депутат Київської облради від Партії регіонів, очолює департамент забезпечення матеріально-технічним ресурсами, роботами та послугами «Нафтогазу «України», чиїм дочірнім підприємством є «Чорноморнафтогаз». Їх батько Володимир Кацуба [6] очолює Дергачівську райдержадміністрацію і є депутатом Харківської облради від Партії регіонів.