Бізнес-партнер голови аграрної держкорпорації забирає кримські елеватори
24.03.2012   //  

В березні Господарський суд АР Крим продовжив санацію Західно-Кримського елеватору до вересня 2012 року. Як пише Олексій Грибановський в «Діловій столиці», план санації  передбачатиме передачу майнового комплексу дочірнього підприємства ДАК «Хліб України» столичній ТОВ «Центр бізнесу».

Санація почалась ще в 2010 році, а в 2011 році в процес вступило ТОВ «Хліб інвестбуд», яке викупили борги елеватору перед банком «Київська Русь» і трейдером New World Grain (правонаступником «Суффле Україна»). Після цього зі згоди нового головного кредитора на авансцені і з’явився «Центр бізнесу», близький до київського ТОВ «Колві». Ця структура заснована бізнесменом Віктором Колесовим. Раніше його компанія взяла участь у виводі активів з накрупнішого державного елеватору Криму – Червоноперекопського комбінату хлібопродуктів. В 2008 році в рамках банкрутства цієї «дочки» «Хлібу України» елеватор відійшов до створеного компанією «Колві» ТОВ «Північно-Кримський КХП».

Сумарні потужності Північно-Кримського та Західно-Кримського елеваторів складають 150 тис тон або 20% всіх елеваторних потужностей Криму. Повна загрузка цих елеваторів дозволить власникам заробляти близько $2 млн на рік.

Також не виключено, що компанії Колесова отримає вплив на Нижньогірський елеватор (60 тис тон). Ця компанія входить до складу Державної продовольчо-зернової корпорації України і минулого року вже ініціювала власне банкротство.

Від «Наших Грошей»

Віктор Колесов з 2007 року є співзасновником ТОВ «Український центр фінансових технологій», де другим рівноправним засновником є голова ДП «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Олександр Лавринчук. До призначення головою ДПЗКУ він з 2009 року працював заступником гендиректора Аграрного Фонду, до цього був першим заступником голови правління ДАК «Хліб України».

ТОВ «Хліб інвестбуд» на 49% належить «Торговому дому «Укрхлібпродукти» – дочірньому підприємству «Хлібу України». 51% статутного капіталу належить ТОВ «Каласар», яким керує близький до групи народного депутата від Партії регіонів Юрій Іванющенка  Олександр Козирєв. Засновниками «Каласару» є швейцарська фірма «Трейд хауз Юкреніан фуд грейн аг (Trade house Ukranian food ag)» та кіпрська компанія «Генетехма файненс лімітед» з групи «Внещекономбанка» Володимира Путіна.