Янукович з Пригодським одним махом розіграли мільярд на залізниці
20.03.2012   //  

ДП «Український державний центр по експлуатації спеціалізованих вагонів» 7 березня за результатами тендерів уклав низку угод на придбання вагонних запчастин на загальну суму 1,05 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ТОВ «ТД Укртранс» отримало підряди на 978,00 млн грн, ТОВ «Укрзалізничпром» – 28,33 млн грн., ТОВ «Експедиційні технології» – 35,60 млн грн. Ще 11,78 млн грн. дістались трьом іншим компаніям.

По всім лотам єдиним конкурентом «ТД Укртрансу» було ТОВ ТОВ «Українська перевізна компанія», чия пропозиція була дорожчою лише на один відсоток. Також в тендерах брали участь інші компанії по окремим лотам. ТОВ «Аірпрофінжиніринг» пропонувало продукцію на третину дешевше, однак вона була відхилена через відсутність копій аналогічних договорів, довідки з ДПІ про відсутність боргів по платежам, печатки не на всіх сторінках, відсутність копій ТУ на продукцію.

ТОВ «Торговий дім «Укртранс» було засновано в 2006 році під час другого уряду Віктора Януковича. Засновником компанії було ТОВ «Акваторія-тур плюс» з групи Антона Пригодського. В 2010 році «ТД Укртранс» було переєстровано на Наталю Рожкову, відому як член ревізійної комісії ПАТ «Укртранслізинг» і заступник директора з правових питань в Корпорацiї «МПС».

В свою чергу власниками ТОВ «Українська перевізна компанія» через ланцюжок компаній є «Укртранслізинг» і ТОВ «Донбаське промислово-транспортне підприємство». Остання компанія в свою чергу має засновниками ТОВ «СПС-груп» і ТОВ «Укрпромінвестактив», причетні до облаштування резиденції «Межигір’я», і компанії «Сервіс-охорона-транспорт», «Еспосто» і «Транспорт і сервіс» з групи Пригодського.

З врахуванням цієї закупівлі, після призначення Володимира Козака керівником «Укрзалізниці» навесні 2011 року, «ТД «Укртранс» виграв залізничні тендери на суму 4034,02 млн грн.