Власники «Укртелекому» хотіли чверть мільярда на інтернет в київському метро і зірвали проект?
07.03.2012   //  

Намагання компанії, пов’язаної з новими власниками «Укртелекому», завищити ціну на модернізацію мережі мобільного зв’язку в київському метрополітені призвели до зриву проекту. В червні 2012 року, як того вимагало УЄФА, інтернет в підземці не з’явиться. Про це пише Ігор Бурдига в «Комерсанті-Україна».

Головне управління економіки та інвестицій Київської міськдержадміністрації 6 березня оголосило конкурс на залучення інвестора на модернізацію мобільного зв’язку в столичному метро. Однак до червня, коли в Україні пройде Євро-2012, завершити всі процедури та встановити обладнання хоча б на центральних станціях не вдасться через піврічне зволікання з оголошенням конкурсу.

У липні 2011 року відповідну пропозицію з подачі УЄФА вніс Кабінет міністрів, а в серпні КМДА заявила про рішення провести конкурс. Але після цього реалізація проекту загальмувалася. Головне управління економіки і інвестицій КМДА звинувачувало в затримці проекту керівництво метрополітену, якому було доручено підготувати техніко-економічне обґрунтування (ТЭО). А в метрополітені стверджували, що узгодження ТЭО затримує Головне управління транспорту і зв’язку КМДА.

Справжня причина затримки проекту – тривалі переговори про його вартість. У першій постанові уряду вона оцінювалася в 224,5 млн грн., але вже через місяць КМДА понизила її майже на третину. «Це були дуже умовні цифри, практично не підкріплені розрахунками, – розповідає директор по корпоративному управлінню «Астеліту» Юрій Курмаз – Нинішня вартість близька до реальної». Маються на увазі інвестиції у розмірі близько 70 млн грн. і внесок 3,5 млн грн. в бюджет Києва на розвиток інфраструктури.

Втім, один з керівників іншого мобільного оператора на правах анонімності стверджує, що вартість проекту неодноразово намагався завищити потенційний переможець конкурсу. Практично усі оператори стверджують, що ним стане компанія ЕСУ, «дочка» австрійського концерну EPIC і власник 92,79% акцій «Укртелекому». Вона працює на українському ринку з 2005 року і неодноразово виступала підрядником по будівництву мереж МТС і «Київстару». У самій компанії свою участь в конкурсі не коментують.

Від «Наших Грошей».

Нагадаємо, в 2011 році «Укртелеком» було продано кіпрській компанії ЕСУ. За неофіційними даними, продаж відбувався за сприяння тодішнього голови «Укртелекому» Георгія Дзекона, який нібито діяв в інтересах свого бізнес-партнера голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна та сім’ї президента Віктора Януковича. Зараз нові власники компанії готуються до часткового продажу активів «Укртелекому» та пошуку стратегічного покупця, яким можуть бути хтось з російських операторів зв’язку.