Новий заступник Арбузова був акціонером банку, який фантастично наростив активи
28.02.2012   //  

Новий заступник голови Нацбанку Валерій Прохоренко виявився акціонером приватного банку «Глобус», який за час роботи Прохоренка в НБУ більш ніж в два рази наростив свої активи. Про це пишуть Ярема Городчук, Олексій Набожняк та Олена Лисенко в «Діловій столиці».

Прохоренко був призначений директором фінансового департаменту НБУ в січні 2011 року і в лютому 2012 став заступником голови НБУ Сергія Арбузова. До призначення в НБУ Прохоренко був відомий як один із співвласників невеликого банку «Глобус». Йому належало 33,7% акцій банку, який на початку 2011 року мав активи у розмірі 742 млн грн. Через рік активи банку зросли до 1,8 млрд грн. і «Глобус» зробив «фантастичний ривок», піднявшись з 105 місця на 78 місце в рейтингу НБУ.

Нагадаємо, «Український бізнес банк» та «Всеукраїнський банк розвитку», які належать сину президента України Олександру Януковичу, за три квартали 2011 року наростили свої активи відповідно на 25% та 136%.

Від «Наших Грошей»

За даними SMIDA, станом на третій квартал 2011 року 100% акцій ПАТ «Комерційний банк «Глобус» належать ТОВ «Українськi медiа технологiї», яке контролюється Оленою Сильнягіною та ТОВ «Кетлен», чиїми засновниками є Олександр Рибитва, Віталій Яровий та знову ж таки Олена Сильнягіна. Вона ж є директором ТОВ «Банківське телебачення», чиїм засновником є безпосередньо Нацбанк України. Минулого року ця компанія отримала ліцензію на супутникове мовлення з логотипом «БАНК TV» і отримало цифрові частоти.