Вищий госпсуд нарвався на монополію в сфері звукозапису судових засідань
23.02.2012   //  

Вищий господарський суд України 16 лютого уклав угоду з ТОВ «Спеціальні Реєструючі Системи» на придбання систем з технічної фіксації судових процесів «SRS – FEMIDA» вартістю 189 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 14 систем з шістю мікрофонами і одна система на вісім мікрофонів. Середня вартість однієї системи склала близько 12600 грн.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки за даними Вищого госпсуду в Україні є лише одна фірма, яка має право на продаж таких систем.

«Лист Товариства з обмеженою відповідальністю “Спеціальні Реєструючі Системи” від 13.01.2012 р. за № 7 із підтверджуючими документами стосовно того, що в Україні відсутня конкуренція на систему технічної фіксації судових процесів “SRS — FEMIDA”. Зокрема, авторські майнові права на систему технічної фіксації судових процесів “SRS — FEMIDA” належать ТОВ “Спеціальні Реєструючі Системи” (свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір видане Міністерством освіти і науки України  01.10.2002 р. № 6327)», – повідомляється в обґрунтуванні закупівлі.

Необхідність закупівлі звукозаписуючих пристроїв ВГСУ мотивує ч. 4 ст. 11 закону «Про судоустрій і статус суддів». Разом з тим в цій статті і в законі взагалі не згадується про те, що запис під час судових засідань можна вести лише системою «SRS — FEMIDA».

Система «SRS — FEMIDA» виконана на базі персонального комп’ютера, мікрофони підключаються до системного блоку. Результатом роботи є фонограма, розмічена відповідно до подій судового процесу, і звіт, в якому відображаються в хронологічній послідовності час початку події, назва події, дійові особи і короткі коментарі, відомості про склад суду, номер справи, номер компакт-диск диска, на який здійснюється запис, і тому подібне.

Засновниками ТОВ «Спеціальні Реєструючі Системи» є Олександр Радуцький та Ольга Береза.