Фірми з орбіти Іванющенка спустошили державну казну на 150 млн грн
22.02.2012   //  

Фірми, які входять в орбіту інтересів народного депутата Юрія Іванющенка, вигравши тендер на постачання труб для «Укргазвидобування» на суму в 157 млн грн., труб не поставили і грошей не повернули. Про це в «Економічній правді» пише Сергій Щербина .

Ці дані стали відомі з рішення Шевченківського райсуду Києва, який 7 лютого дозволив розкрити банківську таємницю та провести у низці банків виїмку документів, пов’язаних з відкриттям та функціонуванням рахунків трьох фірм – ПАТ “Інвестбудсервіс”, ТОВ “Енерго Інвест Холдінг” та ТОВ “Макроком”.

Суд приняв таке рішення на вимогу слідчого з особливо важливих справ Державної податкової служби Горбатюка О.В. Погодив подання слідчого про виїмку документів у банках заступник генерального прокурора Євген Блажівський.

26 липня 2010 року дочірня компанія “Нафтогазу” – “Укргазвидобування” – уклала з ПАТ “Інвестбудсервіс” договір поставки бурильних труб, вироблених китайською компанією Jiangsu Shined Petroleum Eguipment Manufacturing Co., Ltd.

Загальна вартість поставки за договором – 157 млн 26 тис. гривень, в тому числі ПДВ 31 млн. 405 тис.

Кошти з рахунку “Інвестбудсервісу” були перераховані на рахунок ТОВ “Енерго Інвест Холдінг”. Того ж дня, 30 липня 2010 року, ці ж 157 млн. перейшли на рахунок ТОВ “Макроком”.

У судовій постанові про виїмку банківських документів зазначається: “Аналізом документів податкової звітності ТОВ “Макроком” встановлено, що підприємство з липня 2010 року до органів ДПС про діяльність не звітує, за фактичною та юридичною адресою не знаходиться”.

За даними слідства, фірма “Макроком” взагалі не ввозила на митну територію України бурильні труби компанії Jiangsu Shined Petroleum Eguipment Manufacturing Co.

Більше того, за інформацією податкової, ПАТ “Інвестбудсервіс”, з яким “Укргазвидобування” уклало угоду про поставку труб, та ТОВ “Енерго Інвест Холдінг”, якому “Інвестудсервіс” перерахував 157 млн., на протязі 2008-2011 років ввезли в Україну труб лише на 8 мільйонів гривень. Чи були ці труби поставлені державній компанії – невідомо.

Після оборудки “Інвестбудсервісу” з “Укргазвидобуванням”, обидві фірми, через рахунки яких прогнали 150 млн, сплачених за бурильні труби, збанкрутували.

Так 22 грудня 2010 року Господарський суд Донецької області порушив справу про банкрутство ТОВ “Макроком”. 31 березня 2011 суд визнав цю фірму банкрутом, а 2 червня 2011 ліквідував її.

Ініціювало банкрутство донецьке ТОВ “Бейліс”, якому “Макроком” заборгував 329 тис. гривень.

ТОВ “Енерго Інвест Холдінг” також вже ліквідоване. Цю фірму визнав банкрутом той же самий Господарський суд Донецької області 3 листопада 2011 року. Остаточно ліквідували її 22 грудня 2011 року.

“Енерго Інвест Холдінг” збанкрутувало через позов ТОВ “Аванта бізнес груп”, яке зажадало отримати борг аж у 31 тис. гривень. Директором “Аванта бізнес груп” є Григорій Едуардович Сагіров.

Саме ця людина ліквідовувала ТОВ “Фінансова компанія “Альфа-Інвест”, яка була винна “Родовід Банку” 163 млн 124 тис. гривень.

«У грудні минулого року “Економічна правда” опублікувала дві частини розслідування, яке встановлювало зв’язок між керівниками сумнозвісного “Родовід Банку”, банком “Союз” і “єнакіївськими” – Юрієм Іванющенком та його партнером Іваном Аврамовим.

Так однією з ланок ланцюжка, що вів від “Родовід Банку” до Єнакієвого була саме компанія “Інвестбудсервіс”, з якою “Укргазвидобування” уклало угоду про поставку китайських труб. До “Інвестбудсервісу”, зокрема, мав відношення колишній віце-президент “Родовіду” Сергій Дядечко.

Іншого фігуранта справи бурильних труб – ТОВ “Енерго Інвест Холдінг” – очолював Вадим Михайлович Макаров. Як вже писала “Економічна правда”, саме персона Макарова пов’язувала компанії “єнакіївських” та “Родовід Банк”»,- пише «Економічна правда».