Перед тим як здатись Сім’ї, Коломойський вирішив вивести з «Укрнафти» скважини
20.02.2012   //  

Співвласник групи «Приват» Ігор Коломойський вирішив убезпечитись від захоплення своєї частки (49%) в «Укрнафті»  за допомогою виводу найцінніших активів – нафтогазових скважин – в оренду наближеним до себе приватним структурам. Про це в газеті «Коментарі» пише Дмитро Рясной.

Нещодавно нафтогазодобувне управління «Укрнафти» -«Надвірнанафтогаз» – схвалило передачу в оренду ТОВ «Укркарпатойл» 250 скважин на Битків-Бабчинському нафтогазоконденсатному родовищі.

Відтепер, оскільки формально ці скважини не будуть мати стосунку до «Укрнафти», видобутий газ можна буде продавати за ринковими, а не регульованими НКРЕ  цінами, ділячи прибутки із приватними власниками.

За даними видання, ще одну операцію Ігор Коломойський провів наприкінці 2010 року, коли «Укрнафта» відмовилась від прав на Сахалінське родовище на користь ЗАО «Укрнафтобуріння», що є близьким до глави Мінекології Миколи Злочевського.  Після того, як «Укрнафтобуріння» отримала право добувати на Сахалінці газ, 25 %-ним її власником стала група «Приват».

За підрахунками видання, із 2000 скважин, які експлуатує «Укрнафта»,  близько 50% уже експлуатуються  в рамках спільної діяльності з пов’язаними приватними структурами: Carpatsky Petroleum Corporation, “Моментум Ентерпрайзіс (Інтер Юроп)”, ТОВ «Надра-Інвест».

«Це означає, що «Укрнафта» може в будь-який момент передати цим підприємствам свої скважини, тим самим убезпечивши «Приват» від ризику втратити контроль над найкрупнішою нафтодобувною компанією країни»,- пише Рясной.

Нагадаємо, що останнім часом на ринку посилились чутки про можливе захоплення частки «Привату» в «Укрнафті» людьми, наближеними до Сім’ї. Приводом до таких розмов стало призначення заступником глави правління-фінансовим директором  Артема Щербаня, серед кураторів якого називають старшого сина Віктора Януковича – Олександра.