Фірташ через свою держфірму ввозить сої на чверть мільярда. Для «обездоленого» підприємства?
09.02.2012   //  

ПрАТ «Кримський титан» 27 січня за результатами тендеру уклало угоду з американською фірмою «Сі.Еф.Ес.Ай.Ті. ІНК» (CFSIT, Inc) на постачання 58300 тон бобів сої для посіву по 4,06 тис грн. або $508 за тону. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Загальна вартість придбаної сої склала $29,62 млн або 236,96 млн грн. Боби придбано на умовах постачання FOB згідно з правилами Інкотермс-2000, будь-який порт Північної Кореї, Тайваню, Китаю, Японії. Соя має бути поставлена в січні-лютому.

В тендері окрім американської фірми також брав участь кіпрський офшор «Рабітурна лімітед», який пропонував сою дорожче всього на 2 центи, або 0,004%.

50%+1 акція «Кримського Титану» належить Державній акціонерній компанії «Титан», 50% -1 акція – компанії Ostchem Germany GmbH Дмитра Фірташа.

В листопаді 2011 року губернатор Херсонської області Микола Костяк повідомив про зустріч з Фірташем на предмет вирощування сої в регіоні, а також розміщення на Херсонщині площадок для реалізації мінеральних добрив.

«Фірташ є монополістом по виробництву мінеральних добрив в Україгі, тому була пропозиція розмістити ділянки по реалізації мінеральних добрив для усього Півдня України на території Херсона», – сказав Костяк.

За даними «Херсон-онлайн», Костяк з Фірташем останнім часом неодноразова зустрічались з приводу функціонування бізнес-структур олігарха на Херсонщині. В тому числі стосовно аграрного активу Фірташа ТОВ «Каховка Пром-Агро» (Нова Каховка).

В грудні 2010 року представники фірташівського банку «Надра», маючи рішення госпсуду Київської області, зайшов на території аграрної фірми разом з виконавчою службою. Банк забрав активи підприємства для забезпечення позову щодо відшкодування банку з боку «Каховки Пром-агро» понад 90 млн грн. штрафних санкцій і пені за укладеними раніше кредитними угодами. За даними видання, окрім каховського підприємства Фірташ контролює ще чотири підприємство в Херсонській області.

Нагадаємо, структури Фірташа також отримали контроль над миколаївським ЗАТ «Морський спеціалізований порт Ніка-тера», яке має у тому числі термінали для добрив та зерна. Зміна власника відбулась після того, як порт спочатку став об’єктом масованих перевірок, а потім губернатор Миколаївщини Микола Круглов провів зустріч з головою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, після якої заявив, що проблеми «Ніка-тера» вдалося вирішити.